Kollegan pimeä puoli

Median pitää pystyä käsittelemään toimialaansa samalla kriittisyydellä kuin muita elinkeinoja. Ikävien asioiden kertominen voi vahvistaa tiedotusvälineiden uskottavuutta.

Profiilikuva
media
Teksti
Heikki Vento
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kymmenkunta yhdyntää, seksuaalista pakottamista ja omalla ammatilla rehvastelua. Toimittajien ammattilehti Journalisti teki rohkean valinnan ja selvitti laajasti seksuaalirikoksista tuomitun Ari Lahdenmäen pimeää puolta.

Juttu on kuvottavaa luettavaa. Yksityiskohtaisia kertomuksia seksiin painostamisesta, naisten halventamisesta ja ammattiaseman ilmeisestä väärinkäytöstä. Tarinat ovat niin samanlaisia, että toisto vaikuttaa välillä mässäilyltä.

 

Mediassa toimivat eivät voi ammattinsa vuoksi olla turvassa kielteiseltä julkisuudelta. Ari Lahdenmäki on journalisti, jonka yksityisyyden suoja on alempi kuin tavallisilla ihmisillä.

Toimittajat ovat aikalaisjulkkiksia. Heidät voi rinnastaa esimerkiksi urheilijoihin tai viihdetaiteilijoihin.

Sähköisten viestimien palveluksessa olevista tulee julkkiksia näkyvyytensä tai kuuluvuutensa vuoksi. Samaan kastiin joutuivat painetun median tekijät jo 1990-luvun alussa, kun lehdet ryhtyivät nimikoimaan myös uutisjuttunsa.

Sosiaalinen media, lisääntynyt mielipidekirjoittelu ja toimittajien henkilökohtaiset pyrkimykset saada näkyvyyttä ovat tehneet uutisten tekijöistä uutisaiheita.

Jos tunnettu televisiokasvo saa potkut, se on uutinen. Kun paikallislehden toimittaja syyllistyy rikokseen, se voi olla alueellisesti merkittävä tieto.

 

Ari Lahdenmäen tapauksessa on kaksi puolta: seksuaalirikokset ja ammattiaseman väärinkäyttö. Hän vaikuttaa rehvastelleen töillään tehdäkseen vaikutuksen naisiin. Pelkästään se on moitittavaa.

Lahdenmäen saama raiskaustuomio ei ole vielä lainvoimainen. Silti Journalistin ratkaisu on perusteltu.

Julkaisupäätöksessä ja tekstissä on havaittavissa ripittäytymistä: toimittajien rikkeitä ja ammattiaseman väärinkäyttöä on hyssytelty samalla tavalla kuin Lahdenmäen lähipiiri katsoi sormiensa läpi tämän törkeyksiä.

Median pitää pystyä käsittelemään toimialaansa samalla kriittisyydellä kuin muita elinkeinoja. Ruokkivaa kättä tai kollegaa ei tarvitse purra puremisen vuoksi, mutta ikävien asioiden kertominen voi vahvistaa tiedotusvälineiden uskottavuutta.