Leikkivä ihminen

Jouni Hynynen teki itselleen syntymäpäivälahjan.

levy
Teksti
Tero Alanko

Maanalainen Armeija -yhtyeen albumi alkaa dramaattisesti. Ensin ujeltavat poliisiauton pillit. Sitten lapset sanovat: ”Hei hei, isä ja äiti.”

Miekkataksi-kappale kertoo pariskunnasta, jota viina vie.

”Kirjoitin tekstin tavallaan huumorimielessä, mutta siinä vaiheessa, kun se ei ole huumoria, siinä ei ole mitään hauskaa”, kertoo Jouni Hynynen.

”Mietin kauan, kehtaanko tehdä tämmöistä. Monet tekstit lähti pilke silmäkulmassa, mutta kehittyi vakaviksi jutuiksi.”

Jouni Hynynen on tehnyt Kotiteollisuuden kanssa 16 albumia. Yhtyeen raskaan kitararockin muotti on tarkka ja jämäkkä. Samoin on sanoitusten laita. Mitä hyvänsä ei sovi laulaa.

Maanalaisen Armeijan levyä Hynynen kuvailee ”vakavaksi leikittelyksi”. Uuden vinkkelin tuo mukaan se, että noin puolet teksteistä laulaa Mira Luoti.

”Laitoin naisen suuhun paljon asioita. Mietin tosissani, että mitä ne kelaa miehistä ja vähän muustakin. Koska se oli ikään kuin leikki, tekstit tuli aika nopeasti.”

Kappaleissa harhaileva mies on kuulemma ”hyvin lähellä” Hynystä itseään.

 

Hynynen arastelee soololevystä puhumista, vaikka kaikki laulut ovat hänen säveltämiään ja sanoittamiaan. Hänellä oli viimeinen sana joka päätöksessä.

”Miulla on ollut ajatus bändikollektiivista, minkä kanssa olisi kiva tehdä hommia välillä”, sanoo Hynynen.

”Vuosi sitten rupesin tekemään biisejä ja tällä kerralla tuli tällaisia. Tajusin heti, että ne ei ole Kotiteollisuutta varten. Että nyt ei riffit irtoa, joten tehdään jotain muuta.”

Hynynen kuvailee levyä syntymäpäivälahjaksi itselleen. Hän täyttää helmikuussa 50.

Levyn on äänittänyt ja tuottanut Jyri Riikonen, vanha tuttu Lappeenrannasta. Rockin perussoittimien lisäksi sillä kuullaan puhaltimia, haitaria, pystybassoa ja viulua. Välillä tunnelma ja sovitukset tuovat mieleen Hynysen suosikit Tuomari Nurmion ja Tom Waitsin.

”Osa tyypeistä on ollut biiseistä ihan liekeissä ja osa kauhuissaan, että mitä se nyt sekoilee. Täytyy myöntää, että kiinnostaa ihan helvetisti, mitä albumista kirjoitetaan. Miun mielestä me onnistuttiin pirun hyvin, mutta eihän se mistään kerro. Olen valmis paskasateeseen.”

Keikkailua Maanalainen Armeija kokeilee toukokuussa. Syksyllä on luvassa pitempi kiertue, jos kokeilu ei mene päin mäntyä.

 

Uudessa Kimpassa-televisiosarjassa Mikko Kuustonen ja hänen vaimonsa Hanna Brotherus vierailevat kymmenen suomalaisen pariskunnan luona. Yksi heistä on Jouni ja Mari Hynynen (o.s. Perankoski).Aiemmin Jouni ei ole halunnut lähteä ”telkkarihömpötyksiin”.

”Esimerkiksi Veitolaan on kysytty monta kertaa. Me ollaan aina kieltäydytty, koska ohjelmia väistämättä seuraava lööppijulkisuus on piinaavaa”, hän kertoo.

”Nyt tehtiin poikkeus, koska Mari tuntee Kuustosen pariskunnan. Sen lisäksi ne maksoivat paljon paremmin.”

Viime syksynä Jouni Hynynen istui myös Vain elämää -sarjan neuvottelupöydässä. Lopulta hän ei pystynyt kuvittelemaan itseään mukaan.

”Haluaisin olla tv:ssä musiikin kautta, mutta tällä hetkellä se on lähes mahdotonta. Mietin osallistumista vakavissani. Mutta perkele, ei vaan pokka riitä”, hän sanoo.

”Olisi kiva ajatus, että ihan uusi porukka kuulisi Kotiteollisuuden biisejä. Uskon, että jossain on yhä ihmisiä, jotka on kiinnostuneita muusta kuin iskelmistä ja isojen yhtiöiden nuorisotähdistä.”

 

Maanalainen armeija: I. Sakara Records, 2020.
Maanalainen armeija: I. Sakara Records, 2020.