Hulluja unelmia

Miltä kuulostaisi Richard Gere poromiehenä? Tai Kaurismäki-elokuva, jossa Sean Connery esittäisi James Bondia? Uutuuskirja esittelee suomifilmin värikkään, kansainvälisen vaihtoehtohistorian.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen
Kuvitus
Klaus Welp

Faksi saapui 17. huhtikuuta 1992. Taavi Kassila vaati Suomen elokuvasäätiöltä ja MTV:ltä ripeitä toimia. Nyt oli iso kala koukussa. Amerikkalaiset rahoittaisivat hänen suurelokuvansa Run for Life.

Laila Hietamiehen romaaniin Hylätyt talot, autiot pihat perustuvan jännärin kuvaukset alkaisivat Venäjällä vain kahden kuukauden kuluttua. Pääosiin tulisi isoja nimiä: Patsy Kensit, Michael York ja Christina Applegate, joka tunnettiin Pulmuset -sarjan tyttärenä.

Matkassa oli mutka. Elokuvasäätiö ja MTV olivat lupautuneet aivan erilaisen elokuvan rahoittajiksi. Kalevi Sorsan johtama Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuoden toimikunta oli valinnut Elämän ja kuoleman juoksun juhlavuoden viralliseksi elokuvaksi. Pääosiin oli kaavailtu Eija Vilpasta, Satu Silvoa, Sari Havasta, Riitta Havukaista ja Jukka Puotilaa.

Lavasteet oli jo ehditty rakentaa Pietarin lähelle, kun oli selvinnyt, etteivät elokuvasäätiön säännöt sallineetkaan ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Kassilalle hänen toivomaansa viiden miljoonan markan ennätystukea. Kassila oli lähtenyt Kaliforniaan ja löytänyt yhteistyökumppanin.