Johanna Rusanen-Kartano hurmioituu Isoldena

Arvio: Tristanin ja Isolden roolit ovat isojen tyttöjen ja poikien temmellyskenttää.

musiikki
Teksti
Risto Nordell

Uusintaensi-ilta Richard Wagnerin Tristan ja Isoldesta Suomen Kansallisoopperassa oli tapaus. Johanna Rusanen-Kartanon debyytti Isoldena vei hänet Wagner-sopraanoiden Parnasso-vuoren huipulle, muusien armolliseen suojelukseen.

Tristanin ja Isolden nimiroolit ovat isojen poikien ja tyttöjen temmellyskenttää. Sinne ei aloittelijoilla eikä pikkusirkuttajilla ole asiaa. Oopperan historian merkkiteos – jossa tonaalisuus on särkymäisillään ja kromaattinen jännite huipussaan – vaatii kokenutta ammattilaista, kypsää taiteilijaa ja suurta dramaattista ääntä. Johanna Rusanen-Kartanon tulkinnasta mitään näistä ei jäänyt uupumaan. Hänen kimmeltävä sopraanonsa ylitti vaivatta orkesterin väkevimmätkin fortepurkaukset. Tämä rakkaudestaan vereslihalla oleva Isolde antoi itsestään kaiken.

Toinen illan debytantti oli Tristanin osan laulanut tenori Jyrki Anttila. Vuosien varrella dramaattiseksi tenoriksi kypsynyt ääni joutui raskaimman sarjan tulikokeeseen, josta se selvisi hyvin. Anttila lauloi koko illan linjakkaasti sortumatta liikayrittämiseen ja äänen pakottamiseen. Kantaakseen paremmin orkesterin yli, ääni tarvitsisi vielä lisää bodya ja kilahtelevia yläsävelsarjoja. Uskon, että niiden aika koittaa vielä.

Kapellimestari Hannu Lintu hankki Tristanin ja Isolden partituurin jo 15-vuotiaana, mutta johti nyt teoksen ensi kertaa. Lintu rakensi laajasti hengittävän draaman kaaren alkusoiton kuuluisasta Tristan-soinnusta aina Isolden Lemmenkuolon viimeiseen vapahtavaan pianissimoon. Orkesteri tempautui myös mukaan Wagnerin hullaannuttavaan sävelvuohon. Harvoin muistan kuulleeni oopperassa näin antaumuksellista soittoa.

Tommi Hakalan Kurwenal, teräsääninen Tristanin ystävä, oli erinomainen roolityö, samoin Lilli Paasikiven Brangäne. Kansallisoopperan taiteellisen johtajan soisi tulevaisuudessakin viihtyvän myös näyttämön puolella. Esityksen nautintoihin kuului myös Jyrki Korhosen vuolaasti virrannut basso kuningas Marken roolissa.