Macbeth raasu

Nesbø teki Shakespearen tragediasta terapeuttisen.

romaani
Teksti
Herman Raivio

Suomessakin supersuosittu norjalainen rikoskirjailija Jo Nesbø on kirjoittanut uudestaan Macbethin. Se kuuluu kahdeksanosaiseen Shakespeare-tulkintojen sarjaan, josta on aiemmin suomennettu Anne Tylerin Äkäpussi ja myöhemmin seuraavat muun muassa Margaret Atwoodin Myrsky sekä Gillian Flynnin Hamlet.

”Läpikuultava sadepisara putosi taivaalta pimeyden läpi kohti alhaalla häämöttävän likaisen satamakaupungin värjyviä valoja.” Kirjan ensimmäinen lause johdattaa nesbølaiseen dystopiaan. Noen ja saasteen verhoaman kaupungin tehtaat on lakkautettu ja rikastua voi vain kasinolla, huumeilla tai politiikalla. Selviytyäkseen pitää varmistella, että pysyy voittajan kelkassa, mutta jotkut toimivat silti sankarillisesti yhteisen edun hyväksi. Roolit voivat myös vaihtua.

Nesbøn Macbeth muistuttaa hieman Frank Millerin Sin City -sarjakuvaa ja siitä tehtyä elokuvaa. Hahmot ovat pilapiirrosmaisia siinä missä väkivaltakin. Toimintakohtaukset on taitavasti rytmitetty, ja niiden jännite kestää. Väkivallan keskellä saatetaan sanailla ”nasevasti”. Kun Macbeth iskee tikarin hyökkääjän käteen, hän tilaa samalla skottiviskin. Poliisin työtä ja teknistä rikostutkintaa kuvataan rikoskirjailijan rutiinilla. Oli selvää, että Nesbø kirjoitti uudelleen juuri Macbethin, ei vaikka Romeota ja Juliaa.