Jimi Tenor levytti viikinkireggaeta

Suomalaismuusikko lähti Islantiin sekoittamaan heviä, jazzia ja jamaikalaista soundia.

Jimi Tenor
Teksti
Matti Komulainen
Jimi Tenor tunnetaan uteliaana musiikillisena kokeilijana, Hjálmar taas islantilaisen reggaen lähettiläänä. 

Muusikoiden yhteinen levy Dub of Doom parittaa jamaikalaisen pulssin Black Sabbathinkin hyödyntämän ”okkulttisen” sävelasteikon kanssa.

”Mun idea oli tehdä paholaisen reggaeta, joten korvasin reggaen bassokuvioiden kvintit ja kvartit ylinousevilla kvarteilla, eli paholaisen intervallilla”, Jimi Tenor kertoo.

”Tai yritin korvata, sanotaan.”

 

Ajatus sotii reggaen filosofiaa ja rastafari-uskomuksia vastaan, mikä vain lisäsi tekemisen intoa – sen enempää Tenor kuin Hjálmarin soittajatkaan eivät suhtaudu musiikkiin tiukkapipoisesti.

”Lähtökohtana oli sotkea kuvioita. Jo se, että menen tekemään jotain islantilaisen roots-reggae-bändin kanssa oli outoa, joten ajattelin että vedetään vielä överimmäksi.”

 

Työn tulokset esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran Iceland Airwaves -festivaalilla marraskuussa 2012. Täysi Harpa-salillinen tanssi läpi keikan rytmin iskiessä lantioon.

Levyllä resepti osoittautuu yhtä tehokkaaksi kuulostaen hillittömältä hauskanpidolta.

Dub of Doomista välittyy leikillisyys ja kunnianhimoinen uuden etsintä: reggae, ska, jazz, New Orleans-svengi ja heavy sointuvat moitteettomasti osaavissa käsissä.

Levy taltioitiin Islannissa maineikkaassa Hljóriti-studiossa ja Helsingissä Tenorin Piparjuuri-äänittämössä.

”Hjálmarilla on hieno, jonkun englantilaisen studiogurun 1970-luvulla rakentama paikka. Seinät ovat suurelta osin laavakiveä ja akustiikka täysin kaiuton. Muistaakseni äänityksiin meni viikko – olin siellä pari kertaa.”

Tarkoitus on keikkailla Dub of Doomin nimissä enemmänkin, sillä hanke on saanut innostunutta vastakaikua.

Sarvipääreggaen lisäksi Tenoria työllistävät muut projektit muun muassa vaimonsa Nicole Willisin kanssa.

”Meillä on nykyään levy-yhtiö Herakles Records, jonka ensimmänen artisti Haunted by Hallucinations on juuri saanut levynsä valmiiksi”, muusikko kertoo.

”Lisäksi Nicolen kanssa tehdään omaa Cola & Jimmu -levyä. Neljäs kappale on valmis, eli mennään suunnilleen puolivälissä.”

Tenor on ahkeroinut myös kameran kanssa. Autobahn-valokuvanäyttely on ollut esillä Helsingin ohella Islannissa ja Japanissa.

”Kuvasin moottoriteillä kuolleita eläimiä. Tein niistä isoja vedoksia, vähän niin kuin abstrakteja maalauksia.” 

Jimi Tenor & Hjálmar: Dub of Doom. Sena 2013.