Jean-Pierre Darroussin ja Aki Kaurismäki: Yhteinen kielemme on elokuva

Aki Kaurismäki
Teksti
Kalle Kinnunen
aki kaurismäki ja jean-pierre-daroussin
”Aki Kaurismäki osaa yhdistää vähän naivin optimismin eleganttiin kerrontaan”, Jean-Pierre Daroussin kehuu. Kuva Giullaume Babtiste.

Aki Kaurismäen Le Havren pääosaa, köyhää kengänkiillottajaa esittää André Wilms. Elokuvan tunnetuin kasvo on kuitenkin Jean-Pierre Darroussin. Hän näyttelee oikeudentuntoista poliisia, joka antaa hyvälle mahdollisuuden.

Darroussinilla on takanaan lähes 90 elokuvaroolia, mutta Kaurismäen uutuus on uralla niitä harvoja, jotka ovat vieneet hänet maailman arvostetuimpaan seuraan, Cannesin kilpasarjaan.

Tukholman elokuvajuhlilla Le Havrea edustaneen Darroussinin mukaan yhteistyö alkoi jo ennen kuin oli edes varmaa, mistä elokuvasta on kyse.

”Tapasimme ensimmäistä kertaa eräässä bistrossa Pariisissa muutama vuosi sitten”, näyttelijä kertoo. ”Kaurismäki oli nähnyt elokuviani ja halusi keskustella.”

Rooli kiinnosti heti

Kaurismäki ei juuri osaa ranskaa, mutta se ei keskustelua haitannut.

”Hänellä oli mukanaan ranskantaitoinen avustaja. Valkoviinin avulla ryhdyimme illan mittaan keskustelemaan ilman tulkkiakin. Aki puhui suomea, englantia ja lopulta ranskaa. Minä osaan vähän englantia. Aina ei tarvitse ymmärtää sanoja ollakseen yhtä mieltä toisen kanssa.”

Silloin kohtasivat kaksi cinefiiliä, elokuvan rakastajaa.

”Aki vasta hahmotteli Le Havren teemoja. Sanoin kuitenkin jo tuona iltana roolille ’kyllä’ – ennen kuin hän oli edes laittanut kynää paperiin käsikirjoittajana.”

Darroussinilla ja Kaurismäellä oli yhteinen hyvä ystävä. Sodankylän elokuvajuhlillakin käynyt Robert Guédiguian on ohjannut näyttelijää useimmissa elokuvissaan. Suomessa on nähty muun muassa Marius & Jeannette.

”Olin myös nähnyt Akin elokuvia. Tiesin odottaa omalaatuista persoonaa, mutta voin sanoa, ettei kukaan ole Aki Kaurismäen kaltainen. Hän on samaan aikaan vakava ja hauska, dramaattinen ja burleski. Kaikki heijastuu elokuvissa. Ne ovat sekä hyvin vanhanaikaisia että aina uudenlaisia. Hänellä on kapinallisen katse.”

Ranska odottaa ensi-iltaa

Suomessa Le Havren on nähnyt jo 110000 katsojaa. Kaurismäen elokuvista vain Mies vailla menneisyyttä on ollut suositumpi. Sen näki elokuvateatterissa 180000 katsojaa, puolet vasta Oscar-ehdokkuuden jälkeen. Le Havren Oscar-mahdollisuuksia pidetään melko hyvinä.

Ranskassa elokuva tulee levitykseen ennen joulua. Sitä on odotettu.

”Etenkin Pariisin cinefiilit ovat hulluna Kaurismäkeen”, Darroussin kertoo. ”Häntä pidetään tyyliniekkana, joka osaa yhdistää vähän naiivin optimismin eleganttiin kerrontaan. Tarkoitan naiivia sanan positiivisessa merkityksessä.”

Ranskalaiset tunnistavat Kaurismäen estetiikan omakseen.

”Meillä elokuvalla ja elokuvakritiikillä on pitkä historia. Pidämme taiteilijoista, jotka luottavat elokuvaan tarinankerronnan keinona.”

Jean-Pierre Darroussin saapuu Suomen valkokankaille vuonna 2012 ainakin kahdesti. Kesällä ensi-iltaan tulee Guédiguianin uusin, Kilimanjaron lumet. Jo tammikuussa nähdään Kaivontekijän tytär, jossa Darroussin näyttelee Ranskan ykköstähtiin lukeutuvan Daniel Auteuilin rinnalla.

Le Havre elokuvateattereissa Suomessa. Ranskan-ensi-ilta 21. joulukuuta.