Jättiläinen on jännityskertomus hiljaisesta korruptiosta

Arvio: Ajankohtaista aihetta käsittelevä suomalaiselokuva on todellinen harvinaisuus.

Suomalaisessa elokuvassa käsitellään harvoin ajankohtaisia aiheita ja uutisista tuttua, konkreettista todellisuutta. Elokuvaväki syyttää rahoitusjärjestelmän kankeutta. Tuotantoon päästään yleensä parin vuoden viiveellä.

Talvivaaran kriisejä tulkitseva Jättiläinen on poikkeus. Jotain hirtehistä on siinä, että aihe on yhä kuuma, vaikka Pekko Pesonen aloitti käsikirjoittamisen jo 2012. Kaivoksesta tuli Suomen murheenkryyni, jonka vaikeuksille ei näy loppua.

Aleksi Salmenperän ohjaama elokuva on tehokas jännäri, jossa keskushenkilö on kuvitteellinen nuori virkamies Jussi (Joonas Saartamo).

Tiivis tunnelma syntyy Jussin vajotessa yhä syvemmälle peittelyn maailmaan. Virkamiehet katsovat läpi sormien, kun Talvivaara saastuttaa yli raja-arvojen. Tärkeämpää on bisnes ja hyvien veljien tukeminen. Eikä kukaan uskallakaan sanoa mitään, koska kaikki ovat samassa hiljaisen korruption liemessä.

Jättiläinen ei siis ole elokuva ympäristötuhoista, vaan kertoo älykkäästi kulttuurista, joka mahdollistaa ne. Tarina on hyvin yksinkertainen, vaikka sitä ei sen vetävyyden vuoksi ehkä huomaa.