Jari Aarnio -dokumentti on sekava

ARVIO: Paha poliisi on kiltisti sanottuna impressionistinen tarina poliisien epärehellisyydestä.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sai käräjäoikeudessa 13 vuoden tuomion jutussa, joka on Suomessa poikkeuksellinen.

Pekka Lehto esittelee dokumentissaan joukon Aarnion rikosuraan liittyviä tai muuten poliisien tekemistä rikoksista kertovia henkilöitä. ”Malmin naiseksi” kutsuttu Mari Romano avautuu kokemuksistaan ja huumerikollinen Keijo Smolander kuvailee käräyttäneensä poliisit nauhoittamasta luottamuksellisia puheluita.

Asiayhteydet ovat sekavia ja luotettavuus ikään kuin kuulijan vastuulla. Mihin pitäisi yhdistää väite, että Aarnion kukkapenkistä löytyneet rahat varastettiin erään rikollisen mökiltä?

Lehdon ohjaama ja yhdessä leikkaaja Jussi Rautaniemen kanssa kirjoittama Paha poliisi on kiltisti sanottuna impressionistinen tarina poliisien epärehellisyydestä. Muutamia haastateltavia esittävät näyttelijät, ja lomassa on tyyliteltyjä, mutta merkitykseltään hämäriksi jääviä lavastuksia.

Se ei olisi ongelmallista, jos elokuvasta löytyisi enemmän punaista lankaa kuin teesi, että viranomaisiin ei oikein voi luottaa. Kerrontaratkaisuista kummallisin on näyttelijä Juhani Niemelän ilmestyminen eri haastateltavien vankitoveriksi.