Jalkapallotunne

Kentänvaltaajat-kirjan parasta antia ovat epävarman jalkapallofaniuden kuvaukset.

esseitä
Teksti
Herman Raivio

Vaikka tänä kesänä ei pelatakaan futiksen EM-kisoja, jalkapallokirjallisuus ei ole eristyksissä. Tommi Melender ja SK-lehtiperheeseen kuuluvan Parnasson tuottaja Karo Hämäläinen ovat toimittaneet antologian Kentänvaltaajat, joka keskittyy jalkapallon herättämiin tunteisiin. Lähinnä tämä tarkoittaa rakkautta lajiin tai johonkin joukkueeseen. Raskas pettymyskin kertoo vain lemmen voimakkuudesta, mutta vihaa ei kokoelman kirjoittajissa lietso edes vastustajajoukkue.

Kirjoittajajoukko on kiitettävän monipuolinen. Sami Kolamo erittelee Diego Maradona -suhdettaan ja Johanna Venho jalkapalloäitiyttään. Tuomas Nevanlinna muistuttaa, että jalkapallon järki on siinä, ettei siinä ole järkeä.

Osalla on lajin kanssa pitkä historia, johon kuuluu tunteiden lisäksi tietoa ja perinteitä. Kun Suomen EM-paikka varmistuu, Tommy Lindgren muistelee edesmennyttä isäänsä, joka vei poikaa otteluihin. Äiti taas tartutti pikku-Tommyyn kiintymyksen italialaista jalkapalloa kohtaan.

Matti Apunen kirjoittaa hauskasti elinikäisestä liitostaan Newcastle Unitedin kanssa. Tommi Melender värittää omat pikkukaupunkilaiset jalkapallomuistonsa harmaan monilla sävyillä.