Jäävit tuomarit nakertavat Kultainen Venla -palkinnon arvostusta – draamasarjojen tekijät keskustelleet jopa Venlojen hylkäämisestä

Tv-alan palkinnoista päättävän Televisioakatemian hallituksen mukaan riippumattoman tuomariston löytäminen on pienessä maassa vaikeaa. Elokuva-alan Jussi-palkinnot jakavalta Filmiauralta tämä onnistuu.

jääviys
Teksti
Matti Rämö

Kun suomalaisen tv-alan parhaimmistolle jaetaan tänään kello 20.00 alkaen Kultainen Venla -palkintoja, juhlatunnelmassa on kiusallinen sivumaku. Palkintoehdokkaista päättävissä raadeissa myös tuomareita, joilla on rooli myös ehdokkaina olevien ohjelmien tekijöinä.

Helsingin Sanomat ihmetteli Venla- tuomaristoon kuuluneiden Mika Kurvisen, Miira Karhulan ja Anna Dahlmanin kaksoisroolia.

Kurvinen on ohjannut Ylen Invisible Heroes -sarjan, joka tavoittelee parhaan draamasarjan palkintoa. Kurvinen itse on ehdolla vuoden ohjaajaksi.

Karhulan kirjoittama C Moren Aallonmurtaja tavoittelee niin ikään parhaan draamasarjan pystiä. Karhula on ehdolla parhaaksi käsikirjoittajaksi. Dahlman on ohjannut ja käsikirjoittanut Ylellä esitettäviä Aikuisia, joka on ehdolla parhaaksi komediasarjaksi.

Kolmikko osallistui Televisioakatemian käsikirjoitettuja ohjelmia, eli draama- ja komediasarjoja, arvioineeseen esivalintaraatiin. Raati valitsi kaikista tv-kanavien Venla-ehdokkaiksi tarjoamista ohjelmista lopulliset viisi palkintoehdokasta. Niistä Televisioakatemian 550 jäsentä äänestävät lopulliset Kultaisen Venlan voittajat kaikkiaan 17 eri kategoriassa. Jäsenistö koostuu tv-kanavien ja tuotantoyhtiöiden työntekijöistä ja alan freelancereista.