Kauhun  mahdollisuudet

Jaakko Yli-Juonikas jatkaa jännittäviä kokeilujaan.

novellikokoelma
Teksti
Niina Holm

Yö on viisain on leikkii häiritsevästi ja kiinnostavasti lukijan odotushorisontilla. Teos outouttaa maisemaansa monessa mielessä. Novellien näkökulmat ja näkymät muuttuvat äkkiä toisiksi paljastaen kauhun ja epätoivon tiloja.

Jaakko Yli-Juonikas koettelee tuotannossaan kirjallisuuden ja kerronnan mahdollisuuksia rohkeasti. Finlandia-ehdokas Jatkosota-extra (2017) yritti kuvata heilahtanutta todellisuuttamme. Teoksen sirpaletekniikka räjäytti ilmaisun luutumia. Yö on viisain on kevyempi kahlattava, mutta sitäkin painostavampi.

Yli-Juonikas törmäyttää odottamattomia elementtejä ja järjestelee rakenteita uusiksi. Yö on viisain tekee rakenteet näkyviksi aivan konkreettisestikin, esinetasolla. Kirjan voi kääntää ja sitä voi lukea molemmista suunnista: novellikokoelmana tai uuden romaanisarjan ensimmäisenä lukuna.

11 novellissa aavistellaan ihmisen yöpuolta, pahuuden ja väkivallan mahdollisuutta. Tunnelma on pahaenteinen. Kerronnan moniselitteisyys korostaa vastaanottajan roolia. Kauhuelementit täydentyvät tapahtumaketjuiksi ja tarinoiksi lukijan mielessä. Yllättäessään Yli-Juonikas ei vain vedä mattoa jalkojen alta. Hän osoittaa, että lukijan kuvitteellisten alaraajojen alla on lattian ja maton kuva, jonka voi pyyhkiä ja hahmotella uudelleen. Novellissa Piilomuuttuja kaikkitietäväksi naamioitunut kertoja paljastaa lopuksi itsensä kömpiessään esiin talon kivijalasta. Kertomus on hetkessä uusi – entistä kylmäävämpi.