Ulkoministeri junassa

Eurooppa raiteilla on vihreän ulkoministerin näköinen sekoitus nostalgiaa, matkaopasta ja Euroopan nykypulmia.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Lukiolainen Pekka Haavisto teki ensimmäisen interrail-matkansa 1974 ja innostui. Kolme vuotta myöhemmin hän julkaisi interrail-oppaan, ensin omakustanteena ja sitten WSOY:n kustantamana.

Reilaaminen oli Haaviston nuoruudessa alkeellista pienen budjetin matkailua. Nyt kuusikymppisenä hän palaa raiteille porvarillisemmin. Repussa on puvuntakki puolivirallisia tapaamisia varten, ja väliin ajetaan jopa autolla.

Haavisto istuu junassa, tapaa ihmisiä ja pohtii Euroopan suuria muutoksia. Interrail oli hänen mielestään osa sitä kehitystä, joka kaatoi lopulta Berliinin muurin syksyllä 1989. 1970-luvulla Eurooppa oli jakautunut kahtia. Satojen tuhansien nuorten interrail-matkat synnyttivät yhteyksiä kylmän sodan rintamalinjojen yli. Paineet muutoksiin kasvoivat, kun Itä-Euroopan nuoret vertasivat läntisten ikätovereidensa elämäntilannetta omaansa.

Eurooppa raiteilla on päiväkirja ja matkakirja. Se sisältää nostalgiaa, politiikkaa sekä tukevan annoksen Euroopan historiaa ja kirjallisuutta. Haavisto analysoi Puolaa, joka on muuttunut muutamassa vuodessa EU:n mallivaltiosta unionin kauhukakaraksi. Samanlainen vaihe on menossa Unkarissa, joka tarjoaa nationalismia vastaukseksi kaikkiin ongelmiin.