Ilja, Jaakon poika

Suomeksi ja venäjäksi esiintyvä artisti tahtoo tuoda iloa kuulijoille isän esimerkin mukaiseksi.

musiikki
Teksti
Kimmo Rantanen

Kun sukunimi on Teppo ja isän nimi Jaakko, viihteen ammattilaiseksi ryhtyminen ei onnistu puhtaalta pöydältä.

”Aika pitkään taistelin sitä vastaan, että hankkisin musiikista ammatin. Isäkin sanoi neljäntuhannen keikan kokemuksella, että musiikki on hyvä harrastus, mutta huono ammatti”, Ilja Teppo, 39, kertoo.

Lapsena kuuluisan kuplettilaulajan pojalla oli kaksi intohimoa: jalkapallo ja musiikki.

”Koska jalka ei kestänyt palloilua, valinta oli lopulta helppo.”

Iljan lapsuus oli Jaakko-isän suurimman suosion aikaa. Poika oli toisinaan mukana keikoilla. Hyvä niin, sillä kotona isää ei juuri näkynyt. Ilja sanoo tutustuneensa isäänsä kunnolla vasta tämän sairastuttua vakavasti 1995.

Keikoilta jäi mieleen se, miten isän esiintymiset toivat iloa kuulijoille. Samaa ilon sanomaa Ilja haluaa välittää, mutta ei isänsä kaltaisena tarinaniskijänä.

”Pahin virhe olisi yrittää olla Jaakko Teppo. Siihen en pysty minä eikä kukaan muu.”

Ilja tunnetaan yhtyeistä Kaukolasipartio ja Ilja Teppo Yhteisö. Hetken hän teki lauluja venäjäksi ja esitti niitä Dusha Pitera -yhtyeen riveissä. Suomalaisten venäläismeininki upposi itärajan takana.

Dusha Pitera oli yksi kuudesta bändistä, jotka valittiin kahdentuhannen yhtyeen joukosta esiintymään Moskovaan Voiton aukiolle. Keikkoja oli kymmenittäin klubeilla Moskovassa ja Pietarissa. Yhden soolokeikan Teppo heitti Neva-joen risteilyllä Venäjän poliittiselle johdolle ja presidentti Tarja Haloselle.

”Siellä oli varmaan käsitys, että olen Suomen suosituin artisti. Minut noudettiin juna-asemalta, vietiin hotellille ja sieltä salaa veneelle. En edes tiennyt minne olin menossa.”

Teppo on vastikään tehnyt ison päätöksen. Hän jättäytyi pois Kaukolasipartiosta ja panostaa soolouraan sekä lauluntekijyyteen. Ensisinkku ilmestyy syksyllä, albumi keväällä.

Teatterikin kiinnostaa. Hän on yhdessä kirjailija Antti Heikkisen kanssa kirjoittanut komedian Anoppi, joka sai heinäkuun alussa kantaesityksensä Joensuussa Utran Uudessa Teatterissa. Pääosia esittävät Eija Vilpas ja Puntti Valtonen.

”Minut ja Antti haluttiin toimintaan mukaan ja nyt kirjoitimme näytelmän yhdessä. Olen jo muutaman vuoden tuottanut Utran esityksiä ja ollut musiikkivastaava.”

Vaikka laulujen tekeminen on Tepon ominta alaa, kirjoittaminen kiinnostaa laajemminkin. Keskeistä on, että tekeminen on itsestä mukavaa ja tuo vastaanottajan elämään iloa, isän esimerkin mukaisesti.

”Isä on aina kannustanut. Meillä on luottamukselliset ja lämpimät välit. Hän opastaa, ja on hyvinkin halukas kertomaan mielipiteensä. Isä on tietynlainen kotikriitikko.”