Itsetuhoiset koneet ihmisen maailmassa

Ian McEwan kuvaa tekoälyn mahdollisuuksia.

romaani
Teksti
Tommi Melender

Eletään 1980-luvun alkua. Britannia kärsii Falklandin sodassa tappion, joka maksaa Margaret Thatcherille pääministerin viran. Yhteiskunta on kahtiajakautunut, joukkotyöttömyys levittää toivottomuutta ja näköalattomuutta.

Samaan aikaan digitaalinen vallankumous etenee tietotekniikkanero Alan Turingin johdolla. Hänen työnsä tekoälyn parissa johtaa siihen, että markkinoille tuodaan 25 keinotekoista ihmistä, Aatamia ja Eevaa.

Yhden Aatamin hankkii nörttimäinen Charlie perintörahoillaan. Perintö ei ole suuri eikä Charliella ole omaakaan varallisuutta, joten jää mysteeriksi, miten moinen tietotekniikan huippusaavutus mahtuu hänen budjettiinsa.

Kaltaiseni koneet on brittikirjallisuuden arvostetuimpiin nimiin kuuluvan Ian McEwanin (s. 1949) kunnianhimoinen yritys spekulatiivisen fiktion saralla. Jos unohdetaan teoksen vaihtoehtoishistorialliset kehykset, romaani ei poikkea paljonkaan McEwanin tuotannon päälinjasta.

Hän on pureutunut monissa romaaneissaan valistushenkisen rationalismin ja ihmispsyyken pimeiden puolien väliseen vastakkainasetteluun.

Kun järki ja vietit törmäävät, seuraa väkivaltaa ja kaaosta. Niin myös Kaltaiseni koneet -romaanissa.

Peruskysymys kiteytyy romaanin nimessä. Jos kone pystyy tuntemaan ja ajattelemaan kuin ihminen, mikä enää erottaa koneen ihmisestä?

Aatamilla on ihmisiin nähden ylivertaiset kyvyt prosessoida tietoa. Se pystyy siteeraamaan ulkomuistista niin lakitekstejä kuin kirjallisuushistorian merkkiteoksia. Tulkinnoissaan Aatami on konemaisen suoraviivainen ja päätyy julistamaan romaanien kuolemaa:

Miltei kaikki lukemani maailmankirjallisuus käsittelee ihmisluonnon erilaisia puutteita – puutteita ymmärryksessä, järjenkäytössä, viisaudessa, oikeanlaisessa myötätunnossa”, Aatami tuumii ja päättelee, että kaikki väärinkäsitykset voidaan ylittää koneen ja ihmisen liitossa.

Silloin kirjallisuudeksi riittävät kolmisäkeiset haiku-runot. Niitä Aatami alkaa rustata, kun rakastuu Charlien naisystävään Mirandaan. Lemmekäs kohtaaminen Aatamin ja Mirandan välillä saa Charlien mustasukkaiseksi, ja hän riitelee Mirandan kanssa siitä, onko seksi koneen kanssa pettämistä. Mirandan elämää varjostaa synkkä salaisuus, eikä Kaltaiseni koneet olisi Ian McEwanin romaani, ellei salaisuus johtaisi väkivaltaiseen loppuratkaisuun. Sinänsä tällaista nainen kaaoksen tuojana -asetelmaa voi pitää väsyneen stereotyyppisenä.

Erotamme oikean ja väärän, mutta valitsemme väärän.

Charlien ja Mirandan ympärille kiertyvän pääjuonen varjoon jää keinoihmisiä koskeva alajuoni. Hälyttävän monet Aatamit ja Eevat äityvät itsetuhoisiksi. Heidän tietoisuutensa ei kykene käsittelemään ihmisten maailman ristiriitaisuuksia. Erotamme oikean ja väärän, mutta valitsemme väärän. Tiedämme totuuden, mutta kerromme valheita. Uskomme yleviin ihanteisiin mutta toimimme alhaisin motiivein.

Alan Turingin rooliksi McEwanin vaihtoehtohistoriassa jää olla puhuva pää, joka lausuu julki romaanin ydinajatukset:

Kuitenkin ihmisten keskinäisessä elämässä on pilvin pimein harmittomia tai jopa hyödyllisiä epätotuuksia. Miten ne pystytään erottelemaan muista? Kuka kirjoittaisi algoritmin pienelle valkoiselle valheelle, jonka avulla ystävän ei tarvitse punastella?

Mitään hurjan omaperäistä McEwan ei saa teemoistaan irti. Parhaat tieteiskirjat ruotivat samoja asioita elävämmin. McEwanin romaanista voi aistia ylimielisyyttä genrefiktiota kohtaan: tässäpä tulee korkeakirjailija ja näyttää miten homma hoituu. Lopputulos ei ole täysosuma.

Ian McEwan.
Ian McEwan. © Annalena McAfee