Hugh Jackman: "Supersankarielokuvien pärjääminen Oscar-kisassa on vain ajan kysymys"

Hugh Jackman
Teksti
Kalle Kinnunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Huippunäyttelijänkin kannattaa olla sivutoiminen supersankari. Sarjakuvarooli nosti Hugh Jackmanin huipulle, ja sen ansiosta australialaistähti on arvioitu yhdeksi Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista viihdyttäjistä.

Jos nelikymppinen Clint Eastwood työskentelisi tämän päivän Hollywoodissa, hänkin tekisi supersankarielokuvia.

“Kyllä, hyvin todennäköisesti”, sanoo Hugh Jackman.

“1970-luvulla ei vaan ollut vielä muita franchiseja kuin James Bond -sarja. Likaisessa Harryssa on paljon samoja piirteitä kuin Wolverinen hahmossa.”

Forbes-lehdessä Hollywoodin kolmanneksi parhaiten tienaavaksi näyttelijäksi listattu Jackman näyttelee Wolverinea jo viidettä kertaa. The Wolverine on kuudes, itsenäinen osa Marvelin Ryhmä-X -sarjakuviin perustuvassa elokuvasarjassa, jonka nimi on Suomessakin amerikkalaisittain X-Men.

Ryhmä-X:n maailma on kuin omamme, mutta joukossamme liikkuu mutantteja, joilla on yli-inhimillisiä ominaisuuksia. Wolverine on surumielisyyteen taipuvainen, eastwoodmaisesti yrmeä oman tiensä kulkija, jonka luut ovat kestävää metallia, jonka haavat paranevat hetkessä ja joka tarvittaessa saa kämmenselästään esiin pitkät ja tappavan terävät kynnet.

Jackman, 44, on myös Oscar-tason näyttelijä. Alkuvuodesta hän sai parhaan miespääosan ehdokkuuden Les Misérables -musikaalista.

Sen tekemisen jälkeen Jackman on kuvannut jo kaksi elokuvaa Wolverinenä. Vielä kymmenisen vuotta sitten oli ennenkuulumatonta, että Oscar-tason tähti esittää myös kuolematonta supersankarihahmoa elokuvasta toiseen.

“Olen Wolverinen roolista valtavan kiitollinen”, Jackman sanoo.

“Kuvatessamme seuraavaksi valmistuvaa X-Men -elokuvaa The Days of Future Past olen joka aamu miettinyt, kuinka paljon mahdollisuuksia sarjan ensimmäinen osa minulle antoi 13 vuotta sitten.”

Tämän 13 vuoden ajan supersankarielokuvat ovat nousseet maailmanlaajuisesti suosituimmaksi elokuvan lajiksi. Genren läpimurtoja olivat ensimmäinen, Epäillyt-ohjaaja Bryan Singerin ideoima X-Men (2000) ja Hämähäkkimiehestä kertova Spider-Man (2001). Wolverine oli Jackmanin läpimurtorooleja.

Se on myös enemmän kuin vain rooli. Jackmanin sijoitus Forbes-listalla johtuu siitä, että hän on myös Wolverine-seikkailujensa tuottaja. Se kuvastaa Hollywoodissa tapahtunutta muutosta.

Supersankarisarjojen menestyksen myötä erikoistehosteet ovat usein merkityksellisempiä kuin tähdet. Niistä näyttelijöistä, jotka osaavat tehdä itsestään korvaamattomia näille bisnesoperaatioille, tulee todella äveriäitä.

“Kun ensimmäinen X-Men tehtiin, supersankarielokuvien lajityyppiä ei vielä ollut. Se oli iso riski Bryan Singerille ja Fox-studiolle”, Jackman muistelee.

“Bryan vaati silloin, ettei kuvauspaikoilla saa olla sarjakuvalehtiä. Hän pelkästi, että niiden lukeminen johtaisi ylinäyttelemiseen.”

Viime vuoden kymmenestä maailmanlaajuisesti katsotuimmasta elokuvasta kolme oli sarjakuvaseikkailuja. Tänä vuonna tähän mennessä luku on sama.

Myös tekijät kameran takana ovat yhä isompia nimiä. The Wolverinen käsikirjoituksen laati Singerin ystävä, Epäiltyjenkin kirjoittaja Christopher McQuarrie. Ohjaajaksi oli alun perin kiinnitetty Darren Aronofsky, jonka edellinen elokuva on arvostelu- ja yleisömenestys Black Swan. Aikataulusyistä Aronofsky jättäytyi hankkeesta.

“Itse tarina on hyvin pitkälti sama kuin Darrenin ollessa mukana”, Jackman vakuuttaa. Ohjaajaksi päätyi James Mangold, joka myös tunnetaan ennen kaikkea draamoistaan, kuten Johnny Cash -elämäkerrasta Walk the Line.

Black Swan toi naispääosan Natalie Portmanille Oscarin, Walk the Line miespääosan Joaquin Phoenixille. Jackmanista myös supersankarielokuvien pärjääminen Oscar-kisassa on ajan kysymys.

Heath Ledger voitti Oscarin jo”, hän muistuttaa.

“Näiden elokuvien kunnianhimoisuutta ymmärretään alati paremmin. Ajattelen samaa komedioista. Ilmeisesti kovin moni [Oscareista äänestävän] Akatemian jäsenistä ei ole tehnyt komediaa eli nähnyt, kuinka vaikeaa se on. Morsiusneitojen olisi pitänyt voittaa vaikka mitä palkintoja.”

Elokuvassa on myös otettu etäisyyttä aiempien X-Menien tunnelmaan. Omaperäistä tummempi tyylittely ei välttämättä ole. Wolverine on “kunniallista kuolemaa” etsivä raunio, jonka selkeä esikuva on viimeisimpien seikkailujensa moniongelmainen James Bond. Tuttuja 007-aineksia mukaillaan naishahmojen määrää myöten.

Sille Jackmanilla on kuitenkin eri selitys.

“Wolverine on seurustellut sarjakuvissa joka ikisen mahdollisen naispuolisen supersankarin kanssa. Eikä koskaan vakavissaan.”

Jackman haluaa myös sanoa ääneen mielipiteensä edellisestä Wolverine-seikkailusta, joka oli kevyempi ja sai huonon vastaanoton.

“Edellinen elokuva oli ainoastaan ylitsevuotavaa testosteronia. Tämä on fantastinen”, hän ilmoittaa hukaten hetkeksi vaatimattomuutensa.

Jackman kertoo esimerkkinä, että The Wolverinen kohtausta, jossa sankari taistelee japanilaisen luotijunan katolla, kuvattiin kolme viikkoa.

Tästä melskeestä kasvavaa maailmanmainettaan Jackman hyödyntää monin tavoin. The Wolverinen myötä hän on juuri nyt lukuisten naistenlehtien kannessa hurmurina, mieslehdissä tyyliniekkana ja esimerkiksi Men’s Healthissa jakamassa treenausvinkkejä. Kaikki se on tietysti elokuvan markkinointia.

Toisaalta Jackmanin omaa brändiä tukee kahvilaketju Laughing Man, joka avaa pian kolmannen toimipisteensä New Yorkissa.

“Tapasin Nobelin rauhanpalkinnon voittajan Mohammed Yunusin, joka keksi mikrolainat. Hän neuvoi minua käyttämään profiiliani hyväntekoon. Yunus sanoi, että perinteisellä kehitysavulla on paikkansa, mutta se ei ole kestävää kehitystä”, näyttelijä kertoo.

“Ihailin myös Paul Newmania, joka teki säilöntäaineettomasta salaatinkastikkeestaan brändin, jonka tuottoja käytetään hyväntekeväisyyteen. Newman on kuollut, mutta tuo bisnes työllistää yhä 500 ihmistä.”

Laughing Manin voitoilla tuetaan koulutusta kahvin ja teen alkuperämaissa, kuten Etiopiassa, Perussa ja Guatemalassa. Jackman myöntää, ettei ole firmassa mukana muuten kuin kasvoillaan.

“En ole päivittäishommissa. Teen mitä tarvitaan, mutta jos minua tarvittaisiin käytännön hommiin, bisnes kaatuisi.”

Mutta miltä tuntuu olla supersankariroolien ansiosta yksi Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista näyttelijöistä?

“Olin yllättynyt kuin kuulin Forbesin listasta”, Jackman sanoo.

“Totta kai minulla on enemmän valtaa kuin 15 vuotta sitten, ennen Wolverinea. Mutta olen sama tyyppi. Lapseni näkevät minut sellaisena kuin olen.”

Siitä Jackman kertoo tarinan.

“Kuulin sattumalta, kun poikani jutteli kylässä olleen koulukaverinsa kanssa. Hän pyysi ystäväänsä lopettamaan Wolverinesta puhumisen: isäni ei ole yhtään Wolverinen kaltainen, ei yhtään cool.”

Näyttelijä nauraa.

“Olen samaa mieltä. Jos joku löisi minua, alkaisin todennäköisesti itkeä.

Wolverinen Suomen ensi-ilta on huomenna 26. heinäkuuta.