Historiallinen Finlandia-ratkaisu: kaikki ehdokkaat naisia

Finlandia-palkinto
Teksti
Karri Kokko
Finlandia-palkintoehdokkaat esiteltiin Helsingissä torstaina 10. marraskuuta 2011. Kuvassa Jenni Linturi (vas., Isänmaan tähden), Kristina Carlson (William N. päiväkirja), Laura Gustafsson (Huorasatu), Rosa Liksom (Hytti nro 6), Laila Hirvisaari (Minä, Katariina) sekä Eeva-Kaarina Aronen (Kallorumpu). Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaista syntyy joka vuosi poru. Mutta voi olla, että raadin valinnoista puhutaan seuraavina päivinä ja viikkoina enemmän kuin koskaan.

Esiraati teki nimittäin jännittävän yllätysratkaisun, itse asiassa monta yllätysratkaisua, valitessaan kuusi naista kilpailemaan maan suurimmasta romaanipalkinnosta.

Palkintoa tavoittelevat Eeva-Kaarina Aronen, Kristina Carlson, Laura Gustafsson, Laila Hirvisaari, Rosa Liksom ja Jenni Linturi.

Kirjo osoittaa valintalautakunnalta melkoisen liberaalia kirjallisuuskäsitystä, sillä mukana on monta sukupolvea, monta erilaista romaanikäsitystä.

On esimerkiksi erityisen kiintoisaa nähdä ”glamourblondi” Laura Gustafson ja Laila Hirvisaari samassa sarjassa. Tai Carlson ja Liksom. Tai Mannerheimista kirjoittanut Aronen ja suomalaista SS-miehistä romaanin tehnyt Linturi.

Miesten kirjoittamat romaanit jätettiin tällä kertaa pois listalta. Muutama olisi toki kelvannut joukkoon, mutta niin olisi saman listan jatkoksi voinut liittää myös muutaman naisen lisää.

Joka kerta kun esimerkiksi Kari Hotakainen, Tuomas Kyrö, Asko Sahlberg ja Jari Tervo julkaisevat romaanin, he ovat ainakin potentiaalisia Finlandia-ehdokkaita. Mutta hienoa on se, että tänä vuonna kiintoisaa prosaa ovat julkaiseet myös Pirjo Hassinen, Katja Kettu, Johanna Sinisalo ja Johanna Venho.

Teatterinjohtaja Pekka Milonoffin valinta Finlandia-palkinnon saajaksi julkistetaan 1. joulukuuta.

Finlandia-ehdokkaat

Eeva-Kaarina Aronen: Kallorumpu (Teos)
Kristina Carlson: William N. päiväkirja (Otava)
Laura Gustafsson: Huorasatu (Into)
Laila Hirvisaari: Minä, Katariina (Otava)
Rosa Liksom: Hytti nro 6 (WSOY)
Jenni Linturi: Isänmaan tähden (Teos)


Ehdokkaista kirjoitettua

”Carlsonin edelliset romaanit ovat olleet taidokasta, vakavaa työtä. Taidokas on tämä uusinkin, mutta se on lisäksi hauska.” – Jarmo Papinniemi Kristina Carlsonista Parnassossa

”Hytti nro 6 on surumielisen kaunis romaani.” – Lasse Koskela Rosa Liksomista Parnassossa

”Teos on ilman muuta vahvasti osoitteleva, poleeminen ja tendenssimäinen. Lähes kaikki kirjan miehet ovat törkimyksiä, joita määrittää vahvasti seksuaalisuus, väkivalta ja halu hallita.” – Merja Leppälahti Laura Gustafsonista Kiiltomadossa

”Jotkut romaanit kertovat siitä, mitä ihmiset tekevät sodassa, toiset taas siitä, mitä sota tekee ihmisille. Jenni Linturin mustalla tavalla ilkikurinen romaani kertoo molemmista.” – Jarmo Papinniemi Jenni Linturista Parnassossa

”’Olen oppinut taikomaan menneisyyden’, sanoo Kallorummun silmänkääntäjä-kertoja. Sama pätee myös kirjailijaan.” – Mervi Kantokorpi Eeva-Kaarina Arosesta Helsingin Sanomissa

Lisää aiheesta

Kritiikkejä ehdokkaista ja muista vuoden kiinnostavista romaaneista löytyy muun muassa Parnasson ja Kiiltomadon sivuilta.