Kaikki kelluu

Laurie Anderson teos syntyi hirmumyrskystä.

musiikki
Teksti
Matti Komulainen

Siellä ne lilluivat. Vanhat kosketinsoittimet, ammoisten esitysten tarpeisto, paperit ja kirjat. Sandy-hurrikaanin aiheuttama tulva tuhosi kotiarkistot Laurie Andersonin kellarissa vuonna 2012. Sävelteoksessaan Landfall hän pohtii, mitä menneisyydestä jää jäljelle, kun konkreettiset muistot ovat hävinneet.

Landfall sai alkunsa jousiyhtye Kronos Quartetin pyynnöstä ja muotoutui vuosien mittaan multimediakollaasiksi. Live-esityksissä musiikkia on täydennetty projisoimalla valkokankaalle tekstejä ja symboleja.

Kesäkuussa 71 täyttävä Anderson on monialainen taiteilija ja elektronisen musiikin edelläkävijä. Kokeellisten teostensa toteuttamiseksi hän on luonut uusia työmenetelmiä ja kehittänyt erilaisia instrumentteja. Landfallissa hän hyödynsi koodaaja Liubo Borissovin kanssa tekemäänsä Erst-ohjelmaa. Se kanavoi musisoinnin kankaalle heijastettaviksi sanoiksi ja graafisiksi merkeiksi. Instrumenttien ja efektien yhdistämisessä taas oli apuna Optigan-kosketinsoitin. Se valmistettiin 1970-luvun alussa lasten leluksi.

Andersonin puoliso Lou Reed (1942–2013) oli tukena työprosessin alkuvaiheissa.