Juuri sopivan rapeaa

Hapanjuureen leivottu vaalea leipä on herkullista, mutta vaatii leipojalta pitkää pinnaa.

gourmet
Teksti
Mikko Numminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Rapea kuori, sisältä pehmeä ja hieman hapan. Leipää, jossa on aidon leivän maku.

Hapanjuureen leivottu vaalea leipä on saanut viime vuosina aikana runsaasti uusia ystäviä. Eliisa Kuusela hurahti siihen vajaat kolme vuotta sitten Oslossa.

”Oli kaunis kesäpäivä, ja otin voileivän lounaaksi. Puraisin ja olin ällikällä lyöty. Se oli parempaa kuin itse leipomani”, vuosia leivontaa harrastanut Kuusela kertoo. ”Kävelin siltä istumalta leipomoon, josta sain mukaani juurta ja jauhoja. Sen jälkeen kaikki kävi nopeasti.”

Hapanjuurileivonnasta on tullut sairaanhoitajalle toinen työ. Hän kouluttaa sekä leipureita että harrastajia ja pyörittää perustamaansa 6 500 jäsenen Facebook-ryhmää. Lisäksi Kuuselalta on julkaistu kirja Leipävallankumous – Hapanjuuren paluu (Readme.fi, 2018).