Rakas ristiriita

Harry Salmenniemi on taas vahvoilla, vaikkei edeltävään tasoon ylläkään.

novellikokoelma
Teksti
Herman Raivio

Harry Salmenniemi on ihastunut sommitelmiin, joissa jokin häiriötekijä rikkoo harmonian. Uudessa novellikokoelmassa mies ja nainen elävät mainoksen elämää meditoiden valkoisten seinien sisällä. Mies tuntee kuitenkin pakottavaa tarvetta puhua kumppanilleen Turun terrori-iskusta, jossa naisia puukotettiin torilla.

Uhrisyndrooma on novelliteossarjan kolmas osa. Kahdessa edellisessä, Uraanilampussa ja Delfiinimeditaatiossa, harjoitettiin päällekirjoitusta. Nytkin esimerkiksi aloituskertomus Merisää perustuu Émile Zolan novelliin Taistelu myllyn luona.

Uhrisyndrooma jää edellisistä osista vähän jälkeen mutta näyttää taas kerran, miten juonikkaasti voi kirjoittaa.

Eräässä novellissa miessotilas synnyttää vauvan, josta rintamatoverit pitävät huolta. Novelli on osa sikermää, joka kattaa noin puolet kokoelmasta. Sikermä on parodia sotaromaanista, jossa taistellaan elegisesti kuvatun luonnon keskellä, naljaillaan miesporukassa, mutta ollaan solidaarisia. Vastakkain ovat kaksi kauppaketjua. Yksi sotanovelli on pelkkiä alaviitteitä päätekstiin, joka puuttuu. Viitteissä analysoidaan Salmenniemeä kirjallisuudentutkimuksen vinkkelistä. Miehellä on ainakin mielikuvitusta.