Hämähäkkimiehen kummisetä Avi Arad: Supersankareista tuli tarpeellisia syyskuun 11. päivän jälkeen

Sarjakuvien supersankarit ovat nykyään maailman suosituimpia elokuvahahmoja. Suuntauksen pääarkkitehti on Avi Arad.

Tuottaja Avi Arad, ohjaaja Marc Webb, näyttelijät Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans ja tuottaja Matt Tolmach poseeraavat The Amazing Spider-Man -elokuvan tiedotustilaisuudessa Soulissa, Etelä-Koreassa 14. kesäkuuta. Kuva Hye Soo Nah / AP Photo / Lehtikuva.

Heinäkuussa elokuvateattereissa käydään supersankarien mittelö. Viikko sitten ensi-iltansa saanutta The Amazing Spider-Mania seuraa Yön ritarin paluu, Christopher Nolanin tummasävyisen Batman-trilogian viimeinen osa.

Hämähäkkimiehen tuottajaa ei tämä vastakkainasettelu pelota.

”Olen tehnyt näitä jo niin pitkään. Tiedän, että täytyy vain kerätä paras mahdollinen tiimi ja kehitellä paras mahdollinen tarina”, Arad sanoo.

Arad, 63, oli sarjakuvakustantamo Marvelin elokuvaosaston ensimmäinen toimitusjohtaja. Sen tehtävän hän jätti vuonna 2006. Israelilaissyntyinen Arad tuottaa silti yhä monia Marvelin supersankarielokuvista. Hänen nimeään kantavat elokuvat ovat yhdessä keränneet maailman elokuvateattereissa yli viisi miljardia euroa.

Supersankarielokuvien uusi aika alkoi kymmenisen vuotta sitten. Aradilla oli jo silloin näppinsä pelissä. Marvelin Ryhmä X -sarjakuvaan perustuva X-Men (2000) oli kohtuullinen hitti, mutta Spider-Man – Hämähäkkimies (2002) räjäytti pankin: siitä tuli vuoden katsotuin elokuva Yhdysvalloissa.

Arad tietää miksi.

”Siihen asti sankari oli pitkään ollut melkein haukkumasana: hei jätkä, yritätsä olla sankari. Yhtäkkiä, syyskuun 11. päivän jälkeen, sankareita tarvittiin. Maailma muuttui. Poliiseista tehtiin sitä ennen pilaa. Nyt poliiseja kunnioitetaan. Jokainen haluaa poliiseja kotikulmilleen”, tuottaja sanoo.

”Olimme kyynisiä sankaruutta kohtaan. Enää emme ole. Sankarit kuolevat puolestamme.”

Spider-Manin loppu oli kuin kannanotto WTC-iskuun: newyorkilaiset hurrasivat yhdessä, kun Hämähäkkimies teki tyhjäksi vastustajansa maailmanvalloitussuunnitelmat Manhattanilla pilvenpiirtäjien välissä.

Kolmesta edellisestä Hämähäkkimies -elokuvasta jokainen oli lopulta ensi-iltavuotensa katsotuin tai toiseksi katsotuin Yhdysvalloissa.

”Maailma tarvitsi sankareita, ja lapset – jotka uskovat hyvään ja voimaan – halusivat supersankareita”, Arad pohtii.

”Peter Parker ei yleensä pysäytä ohjuksia, vaan taskuvarkaita ja murtomiehiä. Mutta nämä ovat tarinoita tavallisille ihmisille. Tätä me haluamme ja tarvitsemme. Peter Parker on meidän tasollamme. Taskuvarkaan vanhukselta viemässä kukkarossa voi olla jonkun koko elämä. Hämähäkkimies on tämän ajan sosioekonomisen todellisuuden peili.”

Kyse on tietysti myös fantasiasta, jossa oikeus voittaa aina.

”Me suojaudumme muurien ja lukkojen taakse. Elokuva täyttää toiveen, voimme samastua sankariin ja ajatella, että tuossa tilanteessa olisin kuin hän. Ei se ole totta. Jos tavallisella ihmisellä on ase kädessä, se käsi vapisee.”

”Elokuvateatterin penkissä, lipun hintaa vastaan, voi muuttua Spider-Maniksi ja heittää verkkoja, tai Iron Maniksi ja lentää tuhoamaan pahantekijöitä”, Arad tiivistää viitaten toiseen Marvelin elokuvasarjaan, jota hän on ollut luomassa.

Sarjakuvista valkokankaalle

Marvel tekee elokuvia vain sarjakuvista tutuiksi – ainakin Yhdysvalloissa – tulleista hahmoista. Eikä kyse ole koskaan vain elokuvista. Sarjakuvia menee elokuvan näkyvyyden myötä kaupaksi entistäkin enemmän, mutta lelujen ja pelien myymisellä tienataan satoja miljoonia lisää.

Lelubisneksessä aloittanut Arad on lisensoinnin huippuosaaja. Tili saattaa tulla ihan muualta kuin itse leffasta.

”Jos elokuva menestyy vain kohtalaisesti, kuten Hulk, saattaa kyseessä silti olla erittäin suuri menestys, jos lelut ja lisensointi lasketaan mukaan.”

Olennaista kuitenkin on hyvä tuote. Jatkuvuus syntyy, jos katsojat pitävät näkemästään. The Amazing Spider-Man aloittaa uuden trilogian, mutta siitä tiedotettiin vasta, kun elokuva oli valmis.

Ohjaajan valinta oli pitkä prosessi. Edelliset kolme Spider-Mania ohjasi Sam Raimi, ja pääosaa esitti Tobey Maguire. Raimilla oli aloittaessaan 20 vuoden kokemus pitkien elokuvien tekemisestä.

Uusi ohjaaja on Marc Webb, jonka ainoa aiempi elokuva on romanttinen komedia (500) Days of Summer.

”Melkein kuka tahansa osaa ohjata toimintajakson, mutta jos toimintaan pitää yhdistää rakkaustarina, henkilövetoista draamaa, tarvitaan hyvin lahjakas tyyppi”, Arad perustelee valintaa.

Vaikka elokuva kertoo Hämähäkkimiehestä, olennaisempaa on tavishahmo Peter Parker, joka saa hämähäkin dna:ta ja muuttuu supersankariksi. Isovanhempiensa kasvattama Parker on ujo, helposti samastuttava lukiolainen, joka kätkee kapinallisuutensa.

”Me tunnemme Peter Parkerin. Ei, me emme tunne. Hän on menettänyt vanhempansa, mutta mitä heille oikeastaan tapahtui? Ovatko he kuolleita vai elossa? Olivatko he Peterin mielessä hyviä vai huonoja ihmisiä?”

Vaikka elokuva aloittaa tarinan alusta ja sen Peter Parker käy läpi samoja vaiheita kuin kymmenen vuoden takaisen Spider-Manin sankari, Arad sanoo, että nyt painotetaan yhä enemmän romanssia. Hämähäkkimiehenä nähtävän Andrew Garfieldin vastanäyttelijä on Emma Stone.

The Amazing Spider-Man on kertomus orpopojasta ja ensirakkaudesta. Gwen Stacy eroaa Mary Janesta sikäli, että Gwen rakastuu Peter Parkeriin, kun Mary Janen rakkaus oli Hämähäkkimies.”

Tietysti luvassa on myös toimintaa ja erittäin kalliita erikoistehosteita. Elokuva on kolmiulotteinen.

”Se sopii Hämähäkkimieheen loistavasti: korkean paikan tunne korostuu.”

Arad on siitä poikkeuksellinen tuottaja, että hän on keskittynyt ainoastaan jättiläiselokuviin. On yleisempää, että tuottajat tekevät vuoroin sekä isoa että pienempää.

”Ison elokuvan sydämessä pitää olla pieni taidedraama, joka on kasvatettu suureen kokoon”, Arad vertaa.

”Totta kai minä pidän myös pienemmistä elokuvista, art housesta. Mutta en halua tehdä kolmen vuoden ajan leffaa, jonka näkee kolme ihmistä.”

Mutta Lepakkomies on uhka Hämähäkkimiehelle.

Yön ritarin paluu tulee todennäköisesti peittoamaan The Amazing Spider-Manin monilla markkina-alueilla, Suomi mukaan lukien. Meillä Sam Raimin Hämähäkkimies-elokuvat saivat 270 000, 230 000 ja 130 000 katsojaa.

Viimeisin Batman-seikkailu Yön ritari puolestaan houkutteli 300 000 suomalaista elokuvateatteriin.

Onko Arad kateellinen siitä, että Christopher Nolan on kilpailevan Dark Horse-kustantamon leivissä?

”Se mitä Chris Nolan teki – että hän otti Batmanin täysin vakavasti – oli erittäin fiksua”, Arad sanoo.

”Ei, en ole kateellinen Nolanista. Mutta palkkaisin hänet mielelläni.”

Arad nauraa.