Rakkaimmat sankarimme

Hakuteos esittelee monen sukupolven lastenkirjojen hahmoja.

tietokirja
Teksti
Virpi Alanen

Kuka asuikaan Hömpstadissa? Muistitko, että Paddington-karhu kertoo olevansa kotoisin Perusta? Lastenkirjojen hahmot ovat tärkeä osa lapsuutta ja kulttuurista muistia. Jo monen sukupolven lukijat voimaantuvat vielä aikuisenakin ajatellessaan Peppiä tai Ronja Ryövärintytärtä.

Ismo Loivamaan Kuka kukin on lastenkirjoissa tarjoaa laajan valikoiman lasten- ja nuortenkirjallisuuden hahmoja noin sadan vuoden ajalta. Kirjasta voi löytää lapsuutensa sankareita ja kurkistaa myös oman sukupolvensa ulkopuolelle. 1910-luvulla Anni Swanin Iris Rukka muuttaa Metsäpirtistä Helsinkiin. 1940-1950-luvulla Leena Härmän Tuittupää on peloton rasavilli Virpi.

Selkeät muutaman sivun esittelyt kartoittavat hahmojen ominaisuuksia ja yhteiskunnallisia merkityksiä. Loivamaa huomauttelee kliseistä ja esittää huolensa lastenkirjallisuuden kaventumisesta bestseller-kulttuurissa.

Teksti ja kuvavalinnat eivät aina kohtaa. Kun Loivamaa Bambin kohdalla korostaa Felix Saltenin alkuperäisen tarinan (1926) karua maailmaa ja kehuu Maija Karman realistista kantta, kuvituksena on söpöilevä Disney-versio.