Murhavaltio

Luke Harding selvittää seikkaperäisesti Venäjän tiedustelupalvelujen operaatioita.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Palkittu brittitoimittaja Luke Harding kertoi edellisessä kirjassaan Donald Trumpin vaalikampanjan yhteyksistä Venäjään. Salajuoni (Into, 2017) oli tosielämän agenttitrilleri vakoilusta, hakkeroinnista ja hämäristä kiinteistökaupoista. Se kohosi bestseller-listan kärkeen Yhdysvalloissa.

Uudessa kirjassaan Harding jatkaa saman teeman parissa. Venäjän vakoojaverkosto kertoo nimensä mukaisesti Kremlin tiedustelupalveluista. Trump on edelleen keskeisessä roolissa.

Hardingin Venäjä on mafiavaltio, jossa hallitus, tiedustelupalvelut ja rikollisjärjestöt ovat sulautuneet yhdeksi kokonaisuudeksi. Tiedustelupalveluista voimakkain ja salamyhkäisin on GRU. Se toimii maailmanlaajuisesti puolustusministeriön ja pääesikunnan alaisuudessa ja käyttää neuvostoaikaisia menetelmiä kuten salamurhia. Viime vuosina niiden rinnalle ovat nousseet hakkerointi ja muut kyberiskut.

Kotimaan turvallisuudesta huolehtiva FSB tukahduttaa voimakeinoin Kremlin vastaisia mielenosoituksia ja pidättää poliittisia aktivisteja. FSB tekee ulkomaanoperaatioita pääasiassa Venäjän lähialueilla. Vladimir Putin toimi viraston pääjohtajana ennen nousuaan maan johtoon 2000-luvun vaihteessa.