Gourmet-hupailu

Helsingin kaupunginteatterin Kummeli-satsaus viihdyttää kohtalaisesti.

teatteri
Teksti
Markus Ånäs

Isosti markkinoitu Helsingin kaupunginteatterin suursatsaus Le Coq alkaa kohtauksella, jossa Jouko Klemettilä ja Eija Vilpas jäävät makustelemaan lemun määrää ja laatua entisessä huippuravintolassaan.

Klemettilän esittämä ”master chef” Maximilian von Salmi on menettänyt Michelin-tähden. Talousvaikeuksissa sipulikeitot haetaan pussimuodossa Lidlistä, tartarpihvi tarjoillaan tarjousjauhelihasta. Pahaksi onneksi pöydässä istuu vanha kiistakumppani, virolainen ravintolakriitikko Pirke Öökpalu (Riitta Havukainen).

Kummelista tuttujen Heikki Vihisen ja Timo Kahilaisen gourmet-hupailu Le Coq etenee tuttuja latuja. Yleisö on kuitenkin muuttunut. Kummelissa on aina luotettu stereotyypittelyyn ja blackface-huumoriin, mutta viron kielellä pelleily ei herätä täpötäyden Arenan yleisössä ensimmäisiäkään nauruja.

Näytelmä on täynnä täysin perustelemattomia kohtauksia. Toisaalta ne tekevät esityksestä arvaamattoman: homma saadaan käännettyä erityisen irralliseen neuvostonostalgiaan ja ripaskalla tuettuun Kalinka-yhteislauluun, Kummelista niin ikään tutun Heikki Helan esittämän venäläisen oligarkin Mishan johdolla. Ja tietysti lopulta mennään Tampereelle.

Le Coq etenee muutaman hyvän suorituksen kannattelemana: Vilpas heruttaa pikkutuhmuuksilla yleisöstä isoimmat naurut, Klemettilä esittelee äänensä rekistereitä ja Jarkko Niemi pössyttelee milleniaalina kelvollisesti. Ravintolan ruokatuote ei silti ole vakuuttanut yleisöä: moni on varustautunut Arenan katsomoon omin eväin, ja väliajalla tankataan banaaneja, sämpylöitä ja pillimehuja.

Näytöksen päätyttyä narikkajonossa supatetaan määreitä ”viihdyttävä”, ”ihana” ja ”hauska”. Näkemyksellisen teatterin ystäville Le Coq saattaa esittäytyä piinallisemmassa valossa, etenkin kun Arenan penkit ovat aika kovat.

 

Timo Kahilainen, Heikki Vihinen: Le Coq. Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 16.5. asti.