Sankarihistoriaa

Gary Oldman muuttui Winston Churchilliksi.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Toukokuussa 1940 Winston Churchill valitaan Ison-Britannian pääministeriksi. Suorapuheinen ja alkoholia aamiaisesta alkaen nauttiva aristokraatti ei ole parlamentin pidetyin mies. Vihamiehet toistavat kertomuksia Churchillin itsepäisyydestä, joka johti brittien hirvittävään tappioon Gallipolin taistelussa 1915. Kuningas Yrjö VI myöntää pääministerilleen pelkäävänsä tämän arvaamattomuutta.

Ensimmäisistä virkaviikkojensa aikana Churchill saa toinen toistaan huonompia uutisia. Saksalaiset saartavat brittiarmeijan Dunkerqueen. Churchill päättää jatkaa sotaa, vaikka parlamentissa leviää tappiomieliala ja haave rauhansopimuksesta Hitlerin kanssa.

Joe Wrightin ohjaama Synkin hetki selittää tapahtumia, joita käsiteltiin hiljattain suuren yleisön Dunkirk-sotaeepoksessa. Tällä kertaa painotus on Churchillin persoonassa. Synkin hetki ei ole näkemyksellisen tulkinnan vaan osoittelevan historiankertauksen elokuvaa, jossa alleviivataan päähenkilön erikoista huumorintajua sekä sankaruutta.

Vetävän elokuvasta tekee Gary Oldmanin vyöryvä roolityö Churchillina. Näyttelijää on vaikea tunnistaa, eikä se johdu vain maskista. Hän luo kiehtovan hahmon lonksuvan käsikirjoituksen puitteissa. Jakso, jossa tavallisen kansan tykö jalkautuminen palauttaa pääministerin rohkeuden, on elokuvan tunteikkain – tai kornein. Churchillin tunnetut puheet ovat laskelmoituja huippukohtia, joiden nosteella voi voittaa miespääosa-Oscarin.