Ex-uusnatsi julkistaa uusnatsien salakerhon touhut – vaihtoi vihan avoimeen mieleen

Arvio: Henrik Holoppa kertoo kaunistelematta pimeästä elämänvaiheestaan.

kirjat
Teksti
Suomen Kuvalehti

Henrik Holapan Minä perustin uusnatsijärjestön on ainutlaatuinen suomalainen dokumentti: entisen äärioikeistolaisen katumusteos.

Holappa ei ollut mikään rivimies, vaan pohjoismaisen uusnatsiorganisaation sisäpiirissä. Todistajana hän on siis merkittävä. Vaatii myös rohkeutta julkistaa uusnatsien salakerhon touhut.

Teini-ikäinen Henrik piti pappaa sotasankarina. Kolmas valtakunta kiinnosti ja brutaaleista viholliskuvista sai energiaa. Tarina maahanmuuttajista, jotka hakkasivat 10-vuotiaan, kuulosti yhtä aikaa huonolta ja hyvältä.

Holappa etsi johtajaa. Hän asui amerikkalaisen julkinatsin Richard Scutarin luona ja majoitti Oulussa salaa saksalaista, oikeutta pakenevaa Gerhard Ittneria. Esikuvat paljastuvat suuruudenhulluiksi, henkisiksi kääpiöiksi.

Holappa sai luottamusta ja perusti Suomen vastarintaliikkeen Ruotsin vastarintaliikkeen pomon Klas Lundin luvalla. Moni asia silti vaivasi. Liike ja ideologia alkoivat tuntua vierailta. Nyt 30-vuotiaalla miehellä on kiinalainen kihlattu ja avoin mieli.