Espoo kaipaa uutta teatteritaloa - kansainväliset esitykset eivät mahdu nykyisen saleihin
Kaupunkiin suunnitellaan kansainvälistä vierailuteatteria, mutta ensin olisi rakennettava teatteritalo.

Havainnekuva siitä, miltä Espoon kaupunginteatteri voisi näyttää. Kuva Espoon teatteri / Sarc Arkkitehdit
Espoon Kaupunginteatterin johtaja Jussi Helminen luettelee katkerana:
”Eilen maailmankuulu belgialainen The Needcompany -teatteri ilmoitti, ettei heidän esityksensä The Deerhouse mahdu Louhisaliin eikä Revontulihalliin. Tänään maineikkaasta saksalaista teatterista Familie Flözistä kerrottiin, ettei heidänkään uusi esityksensä Carage D’or mahdu Louhisaliin. Compagnie Philippe Genty Ranskasta ei mahdu tiloihimme muilla kuin Louhisalissa käyneellä esityksellä Zigmund Follies.”
Espoon Kaupunginteatteri on kuitenkin profiloitunut vierailuteatterina, ja yleisö oppinut odottamaan myös kiinnostavia kansainvälisiä esityksiä, Helminen toteaa.
Jatkossa tilanne saattaa olla vielä hankalampi. Teatterin käytössä oleva Revontulihalli puretaan kolmen vuoden kuluttua ja Tapiolan kulttuurikeskus vuokraa Louhisalia teatterille vain 70 päivänä vuodessa.
Myös teatteriväen ratkaisuehdotus, uuden teatteritalon rakentaminen Tapiolaan, on vaakalaudalla, vaikka talolle on varattu tontti asemakaavassa.
Talon sijasta on ehdotettu lisäsiiven rakentamista Tapiolan kulttuurikeskukseen tai suunnitteilla olevan kongressihotellin yhteyteen.
Jussi Helminen puolustaa erillistä teatteritaloa.
”Suomesta puuttuu teatteri, joka keskittyisi kansainvälisten huipputason esitysten tuomiseen ja tarjoaisi samalla suomalaiselle teatterille kansainvälistymiskanavan”, Helminen perustelee talohanketta.
”Talo voisi palvella myös Helsingin Juhlaviikkoja ja muita festivaaleja pääkaupunkiseudulla. Se, että esimerkiksi Helsingin Kaupunginteatteri ja Kansallisteatteri keskeyttäisivät oman toimintansa ja antaisivat suuret näyttämöt Juhlaviikkojen käyttöön ilman menetettyjen pääsylipputulojen korvaamista olisi taloudellisesti kestämätöntä.”
Kun Espoon väkiluku kasvaa lähes 4 000 asukkaalla vuodessa, rahareikiä riittää. Kaupunki rakentaa yksi, kaksi uutta koulua joka vuosi, yhtä monta peruskorjataan. Sosiaali- ja terveydenhuollon hankkeet haukkaavat yhä suuremman osan budjetista.
Myös Lappeenrannassa suunnitellaan uuden teatteritalon rakentamista. Hämeenlinnassa puolestaan teatterille ollaan saneeraamassa uusia tiloja Verkatehtaan kulttuurikeskittymään. Savonlinnassa suunnitellaan teatteritalon perusteellista saneerausta, ja helsinkiläisen Svenska Teaternin peruskorjaus alkaa ensi syksynä.