Elokuvateatterien pitäjät hermostuivat: Ensi-illoista tuli Netflixin uusi aluevaltaus

Tuleva Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -seikkailu nähdään yhtaikaa Netflixissä ja elokuvateattereissa.

elokuvat
Teksti
Lauri Lehtinen

Jo etukäteen 28. elokuuta 2015 näyttää  tärkeältä elokuvahistorian ja internet-tilausvideopalvelu Netflixin historian päivämäärältä. Kyseessä on länsimaissa äärimmäisen suositun itämaisen miekkailumelodraaman Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000) jatko-osan Crouching Tiger, Hidden Dragon: The Green Legend ensi-iltapäivä.

Elokuva-alan jakelukäytäntöjen kannalta mullistavaa on se, että sankaritar Yu Shu-Lienin (Michelle Yeoh) uusien seikkailujen katsojan ei tarvitse lähteä elokuvateatteriin eikä yrittää ladata elokuvaa luvattomista lähteistä.

Netflix tarjoaa maailman ensimmäisen ”suoraan Netflixiin” -elokuvan kymmenille miljoonille asiakkailleen 41 valtiossa samoihin aikoihin kun se nähdään Yhdysvalloissa valituilla valkokankailla, IMAX-tekniikalla varustetuissa teattereissa – mutta vain niissä, joiden omistajat suostuvat koskemaan elokuvaan, joka päätyy ennätysajassa nettikatsojien kuvaruutuihin.

Suurta osaa Pohjois-Amerikan IMAX-teattereista pyörittävät elokuvateatteriketjut AMC Theatres, Regal ja Cinemark muodostivat nopeasti vanhan liiton yhteisrintaman kokeilua vastaan. Yhtiöt julistivat tulevan Netflix-elokuvan boikottiin, mistä kertoi Time.com.

”Ilmeisesti elokuvan esittämiseen sitoutuneet IMAX-teatterit ovat tiedekeskuksissa ja akvaarioissa”, AMC:n edustaja arveli vähättelevään sävyyn.