Kapinaa ja  konservatiiveja

Eeva Lennon tulkitsee lähihistorian käänteitä suorasukaiseen tyyliin.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Ystävät pyysivät Eeva Lennonia kirjoittamaan muistelmat. Onneksi pyysivät, sillä Ylen, Uuden Suomen ja Demarin pitkäaikaisella kirjeenvaihtajalla on paljon kerrottavaa.

Lennon (o.s. Karikoski) syntyi 1937 vauraaseen kokoomuslaiseen perheeseen. Hänen isänsä toimi jatkosodassa Mannerheimin alaisena Mikkelin päämajassa ja johti sodan jälkeen Suomen Työnantajain Keskusliittoa. Eeva Lennonista kehittyi kuitenkin ajan hengen mukaisesti vasemmistolainen feministi. Hän tutustui opiskeluaikoinaan Arvo Saloon, Peter von Baghiin, Claes Anderssoniin, Jaakko Pakkasvirtaan ja Pentti Saarikoskeen. Kiinnostus ranskan kieleen vaikutti Lennonin elämään ratkaisevasti. Hän lähti Pariisiin opiskelemaan ja tapasi latinalaiskorttelissa tulevan miehensä, irlantilaistoimittaja Peter Lennonin.

Jonkin verran lehtijuttuja tehtyään Lennon pääsi Uuden Suomen ja Ylen kirjeenvaihtajaksi. 1970-luvulla hän siirtyi Lontooseen ja todisti aitiopaikalta Margaret Thatcherin valtaannousua.

Kirja on parhaimmillaan kuvatessaan Pariisin vuoden 1968 kumouksellista ilmapiiriä ja Thatcherin Britanniaa. Yleinen kuva Pariisin tapahtumista opiskelijamellakoina on Lennonin mielestä väärä. Mukana olivat myös työläiset ja talonpojat omine tavoitteineen.