Edvin Laineen Tuntematon sotilas on pian kuin uusi – Restaurointi palauttaa elokuvat ensi-illan loistoon

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti päivittää kotimaisen elokuvan klassikoita ultra-teräväpiirtolaatuun.

elokuvat
Teksti
Matti Komulainen

Tasavallan 100-vuotisjuhliin 2017 valmistuu restauroitu laitos Tuntemattomasta sotilaasta (1955). Edvin Laineen mestariteos on totuttu näkemään itsenäisyyspäivänä televisiosta. Nyt elokuvasta valmistuu ultra-teräväpiirtoinen, modernin 4K-standardin mukainen kopio. Se julkaistaan myös bluray-levynä.

Tuntematon on yksi monista merkkiteoksista, jotka palautetaan uuden veroisena kiertoon. Marraskuussa julkaistiin bluraynä Kulkurin valssi (1941), Pojat (1962), Valkoinen peura (1952) ja Komisario Palmun erehdys (1960). Erik Blombergin Lappi-saaga on kansainvälisesti arvostettu Suomi-klassikko, Matti Kassilan ohjaus rakastetuin Palmu-filmatisointi.

Restaurointi palauttaa teokset ensi-iltansa loistoon. Elokuva puhdistetaan ja viat korjataan. Prosessin hoitaa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).

”Teemme nykyisin kaikki 4K-työnkulkuna, joskin Kulkurin valssi oli vain 2K-työ”, kotimaisen elokuvakokoelman vastaava arkistonhoitaja Tommi Partanen sanoo.

”Kaikista tulee ensin digitaalinen dcp-esityskopio. Sitten yritämme löytää kaupallisen levittäjän kanssa nimikkeet, jotka kannattaa julkaista tallenteina.”