Eduskunnan kulttuuripuolue on urheilupuoluetta suurempi

Eduskunta on paperilla hyvin kulttuurimyönteinen. Käytäntö puhuu muuta.

eduskunta
Teksti
Tuomo Lappalainen

Teoriassa kulttuurilla ei pitäisi olla Suomessa hätäpäivää. Suomen Kuvalehti kokosi istuvien kansanedustajien omien ilmoitusten perusteella heidän kulttuuriin liittyvät luottamustoimensa ja muut sidonnaisuutensa. Selvityksestä käy ilmi, että nykyinen eduskunta on paperilla hyvin kulttuurimyönteinen.

Eduskunnan ”kulttuuripuolue” on jopa suurempi kuin julkisuudessa näkyvämpi ja kuuluvampi urheilukansanedustajien ryhmä. Lähes 40 prosenttia kansanedustajista on parhaillaan tai on ollut aikaisemmin mukana erilaisissa kulttuurin luottamustehtävissä. Urheilun puolella vastaava prosenttiosuus jää noin 30:een.

Kulttuuripuolueella on vahva edustus myös kulttuurin kannalta keskeisissä valmisteluelimissä, sivistysvaliokunnassa ja valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostossa.

Joukko kasvaa entisestään, kun siihen luetaan kaikki kulttuuria eri muodoissa harrastavat kansanedustajat. Yhteensä 125 edustajaa ilmoittaa julkisesti henkilötiedoissaan ainakin yhden kulttuuriharrastuksen. Tällä tavalla laskettuna kulttuuripuolueella on siis eduskunnassa ehdoton enemmistö.

Useimpien kansanedustajien kulttuuriharrastukset ovat yllätyksettömiä: lukeminen, musiikki, teatteri, elokuvat. Eduskunnasta löytyy kuitenkin myös kontrabasisti, harrastajanäyttelijä, mieskuorolaulaja, pari öljyvärimaalaria ja useampikin pöytälaatikkokirjailija tai -runoilija. Yksi erikoisimmista harrastuksista on Pekka Haavistolla (vihr), joka ilmoittaa kiinnostuksensa kohteeksi kulttuurin takapihat.