Dome Karukoski: Improvisoiden valmista

Dome Karukoski
Teksti
Karri Kokko
dome karukoski

Tummien perhosten kodin ohjaaja Dome Karukoski luo roolin näyttelijöiden kanssa nollatilanteesta.

Teksti Antti Karkiainen
Kuva Kaisa Rautaheimo
(SK 2/2008)

Dome Karukoski, 31,on näyttelijävetoinen ohjaaja, jolle elokuvan runollisuus syntyy ensisijaisesti tuoreista henkilöhahmoista.

Tyttö sinä olet tähti -esikoiselokuvan lailla myös uusi Tummien perhosten koti esittelee niminäyttelijöiden lisäksi liudan neitseellisiä elokuvakasvoja.

”Luon roolin nollatilanteesta näyttelijän kanssa. Kokemuksen tuomat maneerit saattaisivat potkia näkemystäni vastaan. Prosessi on kiinnostava mutta myös rankka”, Karukoski pohtii. ”En varmaan tee tätä loppuelämääni.”

Ensikertalainen isommassa roolissa on myös pääosan esittäjä Niilo Syväoja, traagisten lapsuuskokemusten ahdistama Juhani. Syväoja kävi läpi pitkän improvisaatioon perustuvan roolituksen, kuten muutkin esikoisnäyttelijät.

Tummien perhosten koti on kuvattu vanhassa poikakodissa Turun saaristossa. Kuvauspäiviä oli vähän, ja uutta dialogia oli pystyttävä tuottamaan lennosta kuvaustilanteissa.

”Kun olin löytänyt uskottavat tyypit, pistin jätkät improvisoimaan. Koekuvauksissa yhtenä tehtävänä oli kaivaa muista kokelaista ulos Tex Willerin varastanut tyyppi. Avoin tilanne paljastaa ihmisistä olennaisen, samalla voi tarkkailla ryhmän kemiaa.”

Valkokankaalla lopputulos ei saa vaikuttaa kuvatulta teatteriesitykseltä. Kohtausten pitää tuntua eläviltä. Tyylilajin hetkittäinen rikkominenkin on sallittua, jos se istuu kokonaisuuteen.

Ryhmähenkeä ja ilmaisun valmiuksia haettiin kolmen kuukauden näyttelijäkoululla, jonka aikana Karukoski ja ”poikakodin kuningasta”, Salmea, näyttelevä Eero Milonoff riisuivat ensikertalaiset aseistaan.

Etenkin Syväojan kanssa Karukoski pyrki pääsemään ihon alle. Yhdessä purettiin elämän kipupisteitä ja onnistumisia ja sitä kautta haettiin voimavaroja roolihahmoon.

”Myös itsensä nolaaminen on tärkeätä. Yksi kundeista pelkäsi laulamista, joten me pantiin se vetämään tangoa muiden eteen. Häpeärajan poistumisen jälkeen voi olla rehellisesti mitä on, ei tarvitse pelätä epäonnistumista.”


Aiheesta lisää
Dome Karukoski (Wikipedia)
Tummien perhosten koti (Wikipedia)
Tumminen perhosten koti (Solar Films)