Bruce Springsteen dyykkasi ruokaa roskiksesta ja kärsi isästään – mutta tämänhän me jo tiesimme

Arvio: Omaelämäkerta Born to Run ja Chapter and Verse -levy ovat ennestään tuttujen kuvioiden täydentämistä, tunteet edellä.

Born To Run
Teksti
Matti Komulainen

Syyskuussa 67 täyttäneen Bruce Springsteenin omaelämäkerta Born to Run on otsikoitu hänen läpimurtohittinsä (1975) mukaan.

Muistelija on rockin ikonisia sankareita ja meilläkin tavattoman suosittu. Springsteeniä arvostetaan paitsi muusikkona myös oman tien raivaajana, joka edustaa toteutunutta amerikkalaista unelmaa – työväenluokkaisista oloista voi nousta korkealle.

Springsteenin mukaan teos syntyi käsin vihkoon raapustelemalla seitsemän vuoden aikana. Kuvaliitteineen 543-sivuinen tiiliskivi kartoittaa tekijän vaiheet lapsuudesta maailmantähdeksi.

Sisällöllisesti Born to Run ei juuri eroa aiemmista laajoista Springsteen-biografioista. Uutta on yksityiskohtien ja muistojen emotionaalinen väritys, jolla Springsteen syventää jo moneen kertaan kuultua.

Muurahaiset lapsuuden kotikadulla, kipeä isäsuhde, roskisten dyykkaaminen elannon leventämiseksi, Elviksen tv-esiintymisen tuoma huuma, kesät lainelaudalla ja uran urkeneminen loksahtavat tuttujen elämänkaaritietojen rakoihin ja tuovat opukseen elämyksellistä hohtoa.