Brasilian presidentti uhkasi poistaa elokuvatuet, jos aiheet eivät vaihdu – "Historia toistuu pahimmilla mahdollisilla tavoilla"

Bacurau on estoton purkaus kaikkea sitä vastaan, mitä Brasilian Trumpiksi kutsuttu presidentti Jair Bolsonaro edustaa.

Brasilia
Teksti
Kalle Kinnunen

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro uhkasi heinäkuussa lopettaa julkisen elokuvarahoituksen maassa, elleivät aiheet vaihdu. Bolsonaron mielestä yhteiskuntaa käsittelevät ja hänen moraalittomina pitämänsä elokuvat ovat ongelma ja häpeä maalle. Pitäisi tehdä elokuvia brasilialaisista sankareista.

Toukokuussa järjestettyjen Cannesin elokuvajuhlien näkyvin brasilialaiselokuva oli estoton purkaus kaikkea sitä vastaan, mitä Brasilian Trumpiksi kutsuttu Bolsonaro edustaa. Kultaisesta palmusta kilpailleen Bacuraun kriittisyys ja paineiden päästely on vertauskuvallista. Se sijoittuu muutaman vuoden päähän tulevaisuuteen.

Elokuva tapahtuu maalaiskylässä, joka on kivi lipevän paikallispoliitikon kengässä. Kylässä eletään eräänlaisessa autonomisessa anarkismissa. Alkukuvat tosin viittaavat Mad Max -henkiseen dystopiaan, jossa ihmishenki on halpaa.

Yhteisön matriarkan kuoltua asukkaat huomaavat, että koko kylä on poistettu digitaalisista kartoista. Tienoolle saapuu joukko tappajia, raskaasti aseistettuja amerikkalaisia. Heidän tehtävänsä on surmata hangoittelijat, mutta suunnitelma menee mönkään, kun kyläläiset tarttuvat itse aseisiin.

”Kostowesternin genre on suojakuori”, sanoo ohjaaja Kleber Mendonça Filho suoraan.