Verta ja ­suokukkoja

Baltic Circle -festivaalin esitykset ylittävät teatterin totunnaiset rajat.

teatteri
Teksti
Minna Kontkanen

Marraskuussa tilausbussit tuovat yleisöä pääkaupunkiseudun laitosteatterien suuriin katsomoihin. Ihmiset haluavat nähdä puhenäytelmien ja musikaalien tulkintoja. Mutta myös pienemmissä esityspaikoissa kuhisee.

Joka marraskuun alkupuolella Helsingissä järjestetään nykytanssifestivaali Liikkeellä marraskuussa. Tanssiesityksissä voi olla mukana puhetta tai konserttimaisia osia.

Marraskuun lopulla vuoron saa esitystaidefestivaali Baltic Circle. Tapahtuman teatteriesityksissä voi olla konserttimaisia tai tanssielementtejä.

”Olemme tiiviissä dialogissa Liikkeellä marraskuussa -organisaation kanssa, jottei tule päällekkäisyyksiä”, Baltic Circlen­ taiteellinen johtaja Hanna Parry kertoo.

Tapahtumia yhdistää poikkitaiteellisuuden lisäksi pääsylippujen ja festivaali­passien edullisuus. Ei ihme, että katsomoissa on paljon nuoria.

Helsinkiläisen Q-teatterin johtajat Jukka HydeHytti ja Erik Söderblom perustivat Baltic Circle -organisaation vuonna 1996. Nimensä mukaisesti se on alusta asti ollut Itämeren ­alueen ja pohjoismaisten teatterintekijöiden verkosto. Ensimmäinen Baltic Circle -festivaali pidettiin vuonna 2000.

Nykyteatteria voi olla kaikki, mitä teatteriin tuodaan ja mitä teatterina käytetään.

Viime vuosina festivaalilla on nähty muun esimerkiksi Niko Hallikaisen viisituntinen monologi Black Mercedes, jossa kirjailija selosti prinsessa Dianan hautajaisten tv-tallenteen.

Taidemaalarina tunnetun Cris af Enehielmin ja Chekov Machine -ryhmän yhteishanke Syntipukki esitettiin helsinkiläisessä luolastossa vuonna 2022. Valkotakkiset hahmot raatoivat suorittavissa töissä.

Avantgardeasenne jatkuu myös tänä vuonna. Baltic Circle sisältää lähes kaksikymmentä teosta, teoskokonaisuutta tai muuta yleisötapahtumaa.

Rajummasta päästä on sunnuntai-iltana 19.11. nähtävä Witch Club Satan -yhtyeen teos Bloodmother. Kyse on black metal -esityskonsertista, jonka maailman kantaesitys oli Oslon Høstsabbat-metallimusiikkifestivaalilla lokakuussa.

Vuosi sitten perustettu yhtye on norjalaisen teatteriryhmä Lost and Found Productionsin luomus. Nuoresta iästään huolimatta se esiintyi viime kesänä Roskilden rockfestivaalilla, joka on Pohjoismaiden suurin.

”He kääntävät black metalin miehisen ja nationalistisen, tuhoavan voiman täysin päinvastaiseksi ja katsovat sitä feministisestä näkökulmasta”, Hanna Parry kertoo.

Bloodmother syleilee black metal -kulttuurin teatraalista puolta. Mukana on myös vuorosanoja ja oopperaelementtejä.”

Bloodmother. © Martin Losvik

Tämän vuoden Baltic Circlen ohjelmakarttaan mahtuu myös radiokuunnelmien mestariluokka, jonka ohjaajat tulevat eri puolilta Eurooppaa, sekä Yle Areenasta löytyvän Valtapuisto-radiofeaturen yhteiskuuntelutilaisuuksia.

Alkuperäiskansaa muistetaan saamelaisten totuus- ja sovintokomissioon liittyvällä keskustelulla konfliktien sovittelusta.

Keskustelemassa on myös Lapin läänin entinen maaherra Hannele Pokka.

Luontoaihetta lähestyy Camille Auerin teos Ruff Knowledge. Esitys kertoo suokukoista sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta luonnossa.

Esittelytekstin mukaan suokukko on ”lajina kenties moninaisin luonnonvarainen selkärankainen”.

”Esitys on festivaalille tyypillinen, sillä etsimme tapoja tarinallistaa isoja, abstrakteja aiheita kuten ilmastonmuutos, ja tehdä niistä ihmisenkokoisia esityksiä”, Parry sanoo.

Syyskuusta alkaen Baltic Circle on ennallistanut suota Ähtärissä. Ruff Knowledge -kokonaisuus käynnistyi jo viime keväänä queer-lintukävelyillä, jotka Camille Auer toteutti yhdessä Helsingin työväenopiston kanssa. 

Baltic Circle (useita esityspaikkoja Helsingissä) 17.–25.11.