Autoja, naisia ja muna – erikoisimmat ehdotukset Guggenheimiksi

Helsingin Guggenheimin arkkitehtuurikilpailun suunnitelmat ovat nähtävillä. Joukossa on kovin luovia esityksiä.

Guggenheim
Teksti
Aurora Rämö

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Guggenheim-säätiö avasi keskiviikkona nettigallerian, jossa on esillä kaikki 1715 avoimeen arkkitehtikilpailuun lähetettyä työtä. Jokaisessa ehdotuksessa on kaksi suunnittelijan tekemää kuvaa sekä lyhyt kirjallinen konseptisuunnitelma.

Tuomareilla on kova työ perata nimettömistä töistä kuusi parasta marraskuuhun mennessä. Silloin käynnistyy kisan toinen vaihe.

Arkkitehti Jan Söderlund tosin arvioi syyskuussa Helsingin Sanomissa, että 95 prosenttia kilpailutöistä on ”täyttä roskaa”.

”Niistä näkee heti, että ne ovat kopiota jostain aiemmasta rakennuksesta tai sitten pelkkiä kliseitä”, Söderlund sanoi.

On kisassa sellaisiakin, jotka eivät muistuta mitään olemassa olevaa rakennusta. Osa portfolioista on vain niin kryptisiä, että on hyvin vaikeaa saada selville, millaista pytintkiä Etelärantaan tarkalleenottaen ehdotetaan. Ei auta kuin arvailla.

Tässä kuusi suosikkia jatkoon.

1.

G1
Kaikki kuvat Malcolm Reading Consultants

Kaikki harmaan viisikymmentä sävyä absorboituvat reflektiopinnalle monitulkintaisen kulttuurisen DNA:n jatkeeksi. Subjektiivisuuksien kaanon yhdistyy universaaliuden virtaan, vain transsendenssi jää. Esteettinen sokaistuminen! Ontologinen arvoitus! Vihdoin vivahteista kumpuava kauneus voi olla sokeankin silmässä! Missä se museo on, kysyt. Ei missään! Hegemonia on tuhottu! Gutenberg saattoi osata kirjoittaa ”galaksi”, mutta kävikö hän siellä? Kysynpähän vain.

2.

?????????????????????????????????????????????

Kelasin, et ku kaikki kuitenkin korostaa sellasii suomalaisii innovaatioita ku puut ja meri ja historia, niin mä hain inspistä vähä modernimmasta. Habbo Hotellista. Siel myydään kans kaikkee kamaa, varmaan taulujakin. Ai Guggenheimis ei silleen myydä, no ihan sama, kyl Habbo Hotellista voi varastaakin. Pikkusysteriltä vietiin tuoli.

3.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????

Eka nää tekis silleen, et se värittäis taivaan ja sit tää piirtäis kirkon. Sit tää laittais vihreetä, sit, eeeei nyt tussi loppui, äiti tuo uus! Tällainen kasvihuone uis meressä, koska sieltä pääsee hyvin pesulle ja, eeeei älääää, nyt tää meni ihan pilalle!

4.

G4

Autoja, naisia, pimpin’ yo! Kylven kyllä rahassa ilman voittoakin, mutta tässä on tämmöinen muna, mieti miten se liittyy, haha!

5.

G5

Ne tulivat jo Ruotsin vesille, ihan Tuhkolman edustalle. Eihän täällä kukaan ole turvassa. Sukellusvene on edelleen kadoksissa, pysyykin tietenkin, ei Olof Palmen murhaajaakaan koskaan löydetty. Jos ei siihen hemmetin Natoon saada liityttyä ja veronmaksajien rahoja tuhlataan tällaiseen museohömppään, niin laitetaan nyt ainakin alus suojelemaan rantaviivaa. Se on pinkki, kun Putinhan ei tykännyt niistä Tom of Finland -postimerkeistä. Tämä ei ole mikään Guggenheim Helsinki, tämä on Mannerheim Helsinki.

6.

G6

Suunnittelija näki vision tästä rakennuksesta unessaan yhdeksän vuotta sitten. Tämä ei ole vitsi.

 

Voittaja julistetaan kesäkuussa 2015.