Arvio: Ville Raivio kirjoitti miesten pukeutumisen ensyklopedian

Klassikko on täynnä kiinnostavia tarinoita vaatteiden anatomiasta.

klassikko
Teksti
Markus Ånäs

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Toiset meistä nauttivat materiaalien hivelystä, valon leikistä kankailla ja vaatteiden kulttuurihistoriallisesta opiskelusta. Näin väittää Ville Raivio kirjassaan Klassikko ja on oikeassa.

Kuten miesten pukeutumisen suurmaissa Italiassa ja Englannissa, myöskään Suomessa ei liikepukeutumisessa pärjää ketjuliikkeiden valmispuvuilla. Kankaat ja valmistajat täytyy tuntea, mikäli haluaa pysyä lounasseurueen keskusteluissa mukana, ja jos kyse on nuoremmista finanssimiehistä, jalkapallotähti Neymarin hiustyylikin on syytä tarkistaa.

Kankaisiin ja vaatteisiin hurahtanut Raivio on vienyt harrastuksen astetta pidemmälle. Mikä on covert-takki? Entä broque-rei’itys? Tai mitä tekemistä kukonaskeleella on miesten pukeutumisessa?

Tiedon tulva sai Raivion perustamaan blogipalstan Keikari. Siellä julkaistut tekstit keskittyvät vaatteiden kulttuurihistoriaan ja kankaiden ja erilaisten kuosien analysointiin. Raivion intomieli hurmasi suomalaiset pukeutujat: Keikarista ja sen keskustelupalstasta muodostui vaateharrastajien keskeisin kokoontumispaikka.

Nyt Raivio on tiivistänyt oppimansa kirjaksi. Jos pelkää, että Klassikko on jälleen yksi miesten pukeutumisopas, jossa erotellaan saketti frakista, yllättyy positiivisesti. Klassikko on täynnä kiinnostavia tarinoita vaatemallien historiasta ja evoluutiosta, puvun, paitojen ja kravattien anatomiasta, kankaiden villalaaduista ja asusteiden yksityiskohdista.

Maailmassa on kirjoja, joiden on täytynyt tulla kirjoitetuksi. Klassikko on sellainen. Raiviolle harrastuksesta muodostui pakkomielle, joka on vienyt hänet loputtoman tiedon lähteille. Kirjoittajalleen Klassikko lienee siis jo vanhentunut – lukijalle se sen sijaan tarjoaa uutta tietoa ensyklopediaksi asti.