Arvio: Viirus-teatteri Missä Nyljimme kerran sisältää vahvan viestin

Ohjaaja Lauri Maijala ei sorru saarnaamaan, vaan stimuloi katsojia kepeydellä.

Lauri Maijala
Teksti
Riitta Kylänpää

Lauri Maijalan kirjoittama ja ohjaama näytelmä Missä nyljimme kerran vie eläinten kostoretkelle. Esitys on kuin mielipuolinen uni tai houre, jota seuraa ensin ällistyneenä ja sitten pelkästään nautiskellen. Välillä putoaa kelkasta, mutta se ei haittaa.

Hyvä Viirus-teatteri! Näytelmän ruotsinkielinen versio sai loistovastaanoton viime talvena, ja samaa povaan nyt ensi-iltansa saaneelle suomenkieliselle esitykselle.

Maijalassa on sekä näkijää että sirkustirehtööriä. Mihin hän koskeekin, muuttuu kuin sammakon suudelmasta karnevalistiseksi. Niin tapahtuu myös hänen ohjaamassaan KOM-teatterin Vallankumouksessa.

Missä nyljimme kerran -näytelmässä Suomi on ajautunut kaaokseen. Hallitus istuu ringissä syaniditabletit ministereiden hampaiden välissä. Se on viimeisessä hädässä pannut likoon kaikki korttinsa ja sijoittanut rahansa kaivosyhtiöön.

Länsimetron kaivaustöissä on paljastunut, että Helsingin alla on kuparia kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, ja sen kaivaminen työllistää jopa 200 000 työntekijää. Mitään vastaavaa ei ole nähty edes Ruotsissa.