Arvio: Uusi aalto

Big Game -kirja taustoittaa kotimaisen genre-elokuvan nousun.

Jalmari Helander
Teksti
Matti Rämö

Ensi-illan aikoihin ilmestyvä kirja elokuvan tekoprosessista saattaa haiskahtaa markkinointimateriaalilta. Kalle Kinnusen Big Game  – Kuinka Hollywood tuotiin Suomeen ei muistuta mainosta, olkoonkin, ettei kokenut kirjoittaja peittele ihailuaan Jalmari Helanderin ohjausta kohtaan.

Paitsi kirja kalleimman kotimaisen elokuvan synnystä, Kinnusen teos on analyyttinen kuvaus suomalaista elokuvakenttää myllänneestä genre-elokuvan noususta. Big Gamen, Jadesoturin ja Iron Skyn kaltaiset, kansainvälisellä rahalla globaaleille markkinoille tehdyt elokuvat ovat merkki asennemuutoksesta.

Suomen Kuvalehden elokuvakriitikkonakin toimiva Kinnunen taustoittaa vetävästi, miten Helander ja muut Hollywoodista esikuvansa imeneet nuoren polven (mies)ohjaajat ovat murtaneet scifin, fantasian ja kauhun kaltaisia universaaleja lajityyppejä ylenkatsovan ilmapiirin.

Helander on pääosassa, mutta Kinnunen nostaa esiin myös usein huomiotta jäävän tuottajan. Petri Jokirannalla on ollut huomattava rooli itseoppineen ohjaajan menestyksessä.

Tarkat selostukset monikansallisten tuotantojen rahoituksen järjestämisestä ja levityksen suunnittelusta nousevat elokuvien tekoprosessin kuvauksen rinnalle. Painotus tekee Kinnusen kirjasta kiinnostavan katsauksen paitsi kotimaisen elokuvan kansainvälistymiseen myös kansainvälisen elokuvakentän toimintalogiikkaan. Samalla paketoituu poikkeuksellinen siivu suomalaista elokuvahistoriaa.