Matkalla eilisen Turussa

Arkkitehti-historioitsija avaa aisteja menneen vivahteille.

tietokirja
Teksti
Matti Komulainen

Turun tuomiokirkko oli 1700-luvun Tinder. Tämän ja paljon muuta historiatietoa on koonnut yksiin kansiin Panu Savolainen (s. 1983). Hän on Turun yliopiston arkkitehtuurin historian dosentti sekä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori.

Savolaisen monipuolinen osaaminen rikastuttaa matkaopasta 1700-luvun Turkuun. Teos on yhdistelmä teräviä havaintoja, tutkittuja faktoja ja perinteistä opaskirjaa. Näin se palvelee paitsi matkailijaa, myös jokaista, joka haluaa saada uutta näkökulmaa kohteeseen.

Mennyt on läsnä kaikkialla. Linna, Aurajoki, Koroisten muinaisjäännösalue ja vanha suurtori rakennuksineen ja kujineen edustavat sellaisenaan historian kerrostumia. Savolainen osoittaa myös muita nähtävyyksiä, jotka ovat säästyneet eri aikojen hävitykseltä. Esimerkiksi isonvihan mittaan 1713–1721 venäläiset purattivat Turusta toistasataa kivitaloa, joiden tiilet laivattiin vasta perustetun Pietarin rakennustarpeiksi.

Teos kuljettaa konkreettisiin paikkoihin ja samalla houkuttelee kuvittelemaan ammoista arkea. Oppaassa käsitellään muun muassa ruoka, lehdistö, terveydenhuolto, majoitus, tiede, huvit, turvallisuus, flirttailu ja seksi.