Arvio: Totuuksia Ukrainasta – separatistit ovat Venäjän johtama miliisi

Kokeneet suomalaiskirjoittajat taustoittavat kriisiä.

Ukrainan kriisin herättämä kiinnostus on huomattu myös suomalaisissa kustantamoissa. Ne ovat julkaisseet lyhyen ajan sisällä kolme Ukrainan historiaa ja politiikkaa valottavaa teosta.

Helsingin yliopiston dosentin Johannes Remyn Ukrainan historia kartoittaa kehitystä keskiaikaisesta Kiovan Rusista Maidanin vallankumoukseen ja Itä-Ukrainan sotaan perinteisen historiankirjoituksen tyyliin (SK 10/2015).

Suomen Kuvalehden kolumnistin Anna-Lena Laurénin ja toimittaja Peter Lodeniuksen Ukraina – rajamaa on kahden kokeneen toimittajan näkemyksellinen kuvaus kriisistä ja sen taustoista. Laurén kirjoittaa silminnäkijäreportaasia paikan päältä, ja Lodenius kertaa analyyttisesti historian käänteitä.

Totuus oli myös Ukrainassa sodan ensimmäinen uhri. Laurénin mukaan rehellisimmät vastaukset saa paikallisilta tappelupukareilta, ei heidän johtajiltaan, ei Moskovasta eikä osapuolten länsimaisilta puolustajilta.

Laurén ja Lodenius osoittavat, etteivät Itä-Ukrainan separatistit ole kansan syvista riveista syntynyt liike, vaan Venäjän johtama miliisi, joka koostuu Venäjältä ja Kaukasiasta tulleista palkkasotilaista, tehdas- ja kaivostyöläisistä sekä paikalliskihoista, jotka pyrkivät varmistamaan asemansa uudessa tilanteessa.