Kielen voima ja valta

Arvio: Ben Lernerin romaanissa nuori mies haluaa runoilijaksi 1990-luvun lopun Kansasissa.

romaani
Teksti
Herman Raivio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Amerikkalaisen Ben Lernerin esikoisromaani Lähtö Atochan asemalta (Siltala, 2017) oli välkky satiiri runoilija Adam Gordonista toden ja valheen sokkelossa.

Lernerin kolmannessa romaanissa Topekan koulussa nuori Adam Gordon haluaa runoilijaksi 1990-luvun lopun Kansasissa. Lyyrikkona itse aloittanut Lerner syntyi Topekassa. Miehiset vaatimukset tuovat Adamille paineita, mutta kieli on hänen aseensa. Sitä poika teroittaa väittelykilpailuissa ja räppitaisteluissa, joissa valkoiset teinit matkivat gangstaräppäreitä. ”Jos sanan voimalla saattoi vahingoittaa ja päästä pukille, kielen hallinta loksahtaisi nuoruuden sosiaalisiin ympyröihin.”

Topekan koulussa kaikki kiertyy kielen ympärille. Sen kautta luodaan yhteyksiä ja eristetään. Kieli liittyy toiseenkin pääteemaan, valkoiseen miehiseen raivoon. Lerner vetää linjan Trumpin Amerikkaan, jossa ei arvosteta sofistikoitua puhetta.

Traagisin hahmo on Darren, porukan maskotti ja hylkiö. Lapsimies ei pysty kontrolloimaan tunteitaan ja hallitsemaan sanojaan. Siitä seuraa väkivaltaa.

Adamin lisäksi kertojina toimivat hänen 60-lukulaiset vanhempansa, alkujaan New Yorkin juutalaiset Jane ja Jonathan. He työskentelevät psykoanalyyttisessä instituutissa, tuppukylän liberaalissa saarekkeessa, ja heidän viktoriaanisessa talossaan yöpyy taiteilijoita ja aktivisteja.

Jane määrää perheessä. Kuulu terapeutti-kirjailija kirjoittaa toksisesta maskuliinisuudesta ja ajattelee, että klitoris on pyyhitty pois psykoanalyysin teoriasta.

Kun Jane joutuu parhaan analyytikkoystävänsä kanssa konfliktiin, tulkinta ja herkkyys menevät yli. Kohtaus on mestarillisen hienovaraista komediaa.

Psykopuhetta ironisoidaan yleensä huolimattomasti, mutta tässä romaanissa Lerner osuu.

Jonathan-isää vaivaa, ettei Adam pidä häntä perheen suojelijana. Kun Adamille tulee välirikko tyttöystävän kanssa, hän soittaa hysteerisenä vanhemmilleen. Isä analysoi: ”Suusta putkahtelee lauseita oppikirjoista, lainauksia masentavilta saksalaisfilosofeilta ja kokeellisilta runoilijoilta, särkyneen sydämen perussanastoa.”

Vanhempiensa poika.

Korkealaatuisessa teoksessa voi nähdä vain yhden puutteen: sovinnaisen lopetuksen.

Ben Lerner: Topekan koulu. Suom. Markku Päkilä. 330 s. Siltala, 2020.