Oikeus sanoa väärin

tietokirja
Teksti
Kari Salminen

Joku voisi sanoa, että Osmo Tammisalo puolustaa kirjassaan Sananvapaus, rakastettuni oikeuttaan häiritä muita väärillä mielipiteillään.

Niin puolustaakin, mutta ei vain omaansa vaan kaikkien.

Sananvapaus ei ole sinun oikeuttasi olla oikeassa vaan muiden oikeutta olla väärässä. Epäsopivat, häiritsevät ja keljut sanat tarvitsevat sananvapautta.

Liberaalin ajattelun klassikko John Stuart Mill arveli, että jos kaikki ovat yhtä mieltä paitsi yksi, sillä yhdellä on oikeus pysyä kannassaan ja ilmaista se.

Tammisalon kirja on asiallinen, tasapuolinen pamfletti, joka korostaa sananvapautta muiden vapauksien ja oikeuksien perustana. Mitä tahansa ei voi silti sanoa: vainoaminen, kunnianloukkaus ja väkivaltaan kehottaminen ovat jo laissa sanktioituja.

On olemassa vihapuhetta, salaliittoteorioita ja tieteenvastaisuutta ja valeuutisia. Niitä ei pitäisi kieltää, vaikka mieli tekisi. Monien mielestä sananvapaudesta puhuvat lähinnä populistit ja äärioikeistolaiset. Tuskin, mutta jos näin olisi, entä sitten? Heillä on oikeutensa olla väärässä. Tai ”väärässä”.

Sananvapautta ei pidä politisoida. Se on vähemmistöjen ja diktatuurin kriitikoiden puolella. Mikään ajatus tai instituutio ei saa olla suojassa.

Sananvapaus on ”ihmisen humaanein keksintö”. Siihen kuuluu myös vapaus arvostella sananvapautta.

Jos tekee mieli vaientaa joku porukka, kannattaa miettiä. Siinä voi olla itse seuraavana rivissä. Kurssit vaihtelevat. Thomas Painen mukaan vapauden kannattajan on suojeltava sorrolta myös vihollistaan.

Nykyään sananvapaus on vaarassa myös yleisen mielipiteen ja verkon heimovoiman vuoksi. Voi mennä työt, apurahat ja maine, jos sanoo väärin.Globaalit teknologiayhtiöt harrastavat hiljentämistä.

Vihapuheen, maalittamisen ja valeuutisten kieltämisessä on määrittelyongelmia. Vaikka ottaa päähän, on voitava keskustella maahanmuutosta, kehitysavusta ja Ylen rahoituksesta.

Tammisalon lempipuuhaa on kovan tieteen puolustaminen huuhaata, uskontoa ja feminismiä vastaan. Tuomion saa myös uudempi woke-liike, jossa ollaan ylivalppaita väärien mielipiteiden torjunnassa. Nämä jaksot ovat hiukan rasittavia. Tulehduspaikat tiedetään jo.

Tammisalo on parhaimmillaan liberalismin filosofina olematta alan ammattilainen. Kirja paketoi kauniisti periaatteet, joiden soisi koskevan kaikkia.

Paitsi että eri mieltä saa olla. Se on sitä sananvapautta. 

Osmo Tammisalo: Sananvapaus, rakastettuni. 269 s. Terra Cognita, 2023.