Professori vallankumouksessa

Risto Alapuro vie lukijan aikamatkalle 30 vuoden taakse Neuvostoliiton kuolinkamppailuun.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Sosiologian professori Risto Alapuro vietti lukuvuoden 1990–1991 Neuvostoliiton tiedeakatemian vieraana Moskovassa ja Leningradissa. Tarkoituksena oli tutkia sosiaalisia liikkeitä ja yhteiskunnallista murrosta, mutta matka muuttui seikkailuksi vallankumouksen pyörteissä.

Alapuro piti päiväkirjaa. Sen pohjalta on syntynyt mielenkiintoinen silminnäkijäkuvaus siitä, kuinka neuvostovaltio romahti. Keskeiseksi teemaksi nousee Mihail Gorbatšovin ja Boris Jeltsinin – keskusvallan ja Venäjän – välinen valtataistelu, joka päättyi Jeltsinin voittoon. Lopullinen sinetti Neuvostoliiton hajoamiselle lyötiin elokuun 1991 epäonnistuneessa vallankaappausyrityksessä.

Kirja etenee fragmentaarisesti, päivittäisten huomioiden kautta, ilman selkeää juonta tai rakennetta. Välillä Alapuro intoutuu kirjoittamaan reportaasia. Hän kuvaa Moskovan mielenosoituksia ja seuraa median kautta Baltian maiden itsenäisyystaistelua.

Alapuro korostaa, ettei kysymyksessä ei ole syvällinen analyysi, vaan puutteellisesti venäjää osaavan ja maata heikosti tuntevan tutkijan huomioita. Hän vertailee länsimaista ja venäläistä sosiologiaa ja suunnittelee tutkimusta, joka ei koskaan toteutunut.