Islamin kylmä sota

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Italiassa asuva veteraanitoimittaja Liisa Liimatainen on seurannut pitkään Lähi-idän kehitystä ja poliittisia pelikuvioita. Uusimmassa kirjassaan hän keskittyy erityisesti kahden alueellisen suurvallan, Iranin ja Saudi-Arabian, konfliktiin, islamin kylmään sotaan.

Riikinkukon ja kamelin otsikossa Iraniin viittaava riikinkukko oli yleinen aihe vanhan persialaisen kulttuurin taiteessa. Kameli kuvaa Saudi-Arabiaa, joka sai alkunsa 1700-luvulla erämaassa syntyneestä uskonnollisesta liikkeestä wahhabismista. Iranin ja Saudi-Arabian ristiriitojen taustalla ovat islamin šiialaisen ja sunnalaisen suuntauksen uskonnolliset erimielisyydet sekä taistelu alueellisesta vaikutusvallasta.

Islamin tulkinta säätelee vahvasti elämää molemmissa maissa. Iranissa hengellinen johtaja on korkein vallankäyttäjä, vaikka väestö pääsee äänestämään vaaleissa. Saudi-Arabiassa ei ole parlamenttia, politiikka on kuningashuoneen monopoli. Papistoa edustava vanhempien­ oppineiden neuvosto valvoo periaatteessa oikeuslaitosta ja tapakulttuuria, mutta käytännössä kuningashuone määrää kaikesta. USA on tukenut Saudi-Arabiaa ja huolehtinut sen turvallisuudesta, mutta viime vuosina suhteet ovat viilentyneet.

Myös Iran oli Yhdysvaltain liittolainen ennen islamilaista vallankumousta vuonna 1979. Siitä tuli kertaheitolla vihollinen, kun mielenosoittajat ottivat USA:n suurlähetystön henkilökunnan panttivangeiksi.