Arvio: Qais Akbar Omar näyttää Afganistanin uutisten takana

Yhdeksän tornin linnake avaa eurooppalaislukijalle toisen todellisuuden.

Afganistan
Teksti
Tapani Ruokanen

Haluatteko matkustaa uutisten taakse todelliseen maailmaan? Qais Akbar OmarinYhdeksän tornin linnake on kirja, joka vie sinne, Afganistaniin. Omiin elämänkokemuksiin perustuva teos on koskettava ja jännittävä kuin dekkari, samalla kaunis tarina rakkaudesta omaan kulttuuriin, yhteisöön ja ihmisiin siellä. Kaikki nivoutuu uutisista tuttuihin tapahtumiin Neuvostoliiton miehityksestä, talebanien hyökkäyksistä, vallan vaihtumisista Kabulissa, sisällissodasta ja väkivallasta.

Kasvutarina on nuoren pojan ja miehen, yhden perheen ja suvun historiaa, mutta samalla kokonaisen kansakunnan tragedia, josta on vain jatkettava eteenpäin. Elämä ei anna vaihtoehtoja.

Eurooppalaiselle lukijalle tämä viihdyttävä kirja avaa todellisuuden, jota ei näe televisiosta eikä lue lehtien sivulta. Idässä asiat tapahtuvat omassa tahdissaan, hitaasti, ikiaikaisia lakeja seuraten.

Yksilöt eivät kuitenkaan ole niin kovin erilaisia meihin verrattuna. Jään miettimään, olisiko meissä suomalaisissa samanlaisia piileviä voimavaroja, jos joutuisimme todella kovaan paikkaan. Kulttuureja voi verrata ja vastata: kyllä olisi. Kuulumme samaan ihmiskunnan perheeseen.