Arvio: Prahan teurastaja – Natsien käskynhaltijan tarina herää eloon

Laurent Binet kirjoitti fiktiivisiä elementtejä sisältävän tietokirjan.

kirjat
Teksti
Herman Raivio

Reinhard Heydrich, natsien käskynhaltija Prahassa ja Heinrich Himmlerin oikea käsi, surmattiin vuonna 1942. Attentaatin suorittivat Jozef Gabčík ja Jan Kubiš.

Laurent Binet on kirjoittanut aiheesta erinomaisen teoksen nimeltä HHhH. Sitä voi kutsua erikoiseksi, sillä Binet nostaa esiin itsensä ja taustatyönsä. Kirjaa voi kutsua myös tietokirjaksi, joka kommentoi itseään ja paljastaa oman rakentumisensa. Sitä onkin istutettu sekä tietokirjan että romaanin luokkaan.

Binet sanoo heittävänsa pisaran stilisointia todellisuuden valtamereen. Sotahistorian harrastajilla ei ole silti syytä huoleen, sillä faktoja ei vääristellä. Niitä kohdellaan kovalla kritiikillä ja ankaralla analyysillä.

Binet on hukkua materiaaliinsa, mutta kertoo mieluummin epäolennaisetkin yksityiskohdat kuin ottaa riskin, että sivuuttaa jotakin olennaista. Päätä vaivaa muun muassa se miten hyvin Kenneth Branagh tulkitsee Heydrichia elokuvassa Lopullinen ratkaisu. Binet tiedostaa tietenkin, että tuntee kohteensa vain historiallisten lähteiden kautta.

Keskusturvallisuusvirasto RSHA:n johtajalle oli hänellekin tärkeää tietää vihollisista kaikki. Juuri Heydrichin lahjakkuus tietojen keräämisessä, manipulaatiossa, kiristämisessä ja vakoilussa teki ylempiin vaikutuksen.