Arvio: Niskavuori-hahmot tosielämässä

Wuolijoet tarjoavat nykykertojallekin kiinnostavaa aineistoa.

Hella Wuolijoki
Teksti
Kaisa Neimala

Niskavuoren henki kertoo maahenkisestä, suomenmielisestä suvusta, erityisesti politiikassa kunnostautuneista Juho Robert Wuolijoesta ja hänen pojistaan Wäinöstä ja Sulosta. Keskeinen on myös Juho Robertin puoliso Serafina, eikä muitakaan naisia unohdeta.

Kirjan tekijä ei ole ulkopuolinen tutkija vaan Wuolijoen suvun sisäpuolinen tilan nykyomistaja, mikä tuo teokseen omakohtaista intomieltä.

Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmien henkilöiden yhteydet näihin tosimaailman esikuviin kuvataan. Wuolijoet ovat tarjonneet nykykertojalle yhtä kiinnostavaa aineistoa kuin aikoinaan Hellalle, Sulon virolaiselle vaimolle. Hehän ”osallistuivat aktiivisesti itsenäistymisen rientoihin kaikilla elämän ja yhteiskunnan alueilla: niin politiikassa ja talouselämässä kuin kirjallisuudessa ja rakkausrintamallakin”, tiivistää esipuhe.

Yhtä tärkeää naista kaipaan, Niskavuoren Hetassa esiintyvää Siipirikkoa. Häntä ei mainita. Olisiko Siipirikko kokonaan näytelmäkirjailijan mielikuvituksen tuottama, liikuttamaan tarkoitettu henkilö?

Erkki Wuolijoki tarjoaa lukijallekin tilaisuuksia mielikuvituksen käyttöön. Paria esinekuvaa katselen huumorintaju valmiina: yhtäällä esitellään kuparipannu, jossa on ”mahdollisesti” keitetty kahvia häissä vuonna 1872, toisaalla on päivänvarjo, jonka Wuolijoen siskokset ”ehkä” toivat Wiesbadenista. Kaikkiaan kuvitus on sekä tärkeä että hauska osa teoksen kokonaisuutta; muutamien ryhmäkuvien tekstejä toivoisin täsmällisemmiksi.