Arvio: Napapiirin sankarit 2 on lisää samaa – mutta kevyemmin

Hupsuttelun mausteena on hitunen pohdintaa vanhemmuuden kokemuksesta.

Dome Karukoski
Teksti
Kalle Kinnunen

Vuoden 2010 katsotuin elokuva Suomessa oli Dome Karukosken ohjaama ja Pekko Pesosen kirjoittama Napapiirin sankarit. Aikuisuutta vältelleet miehet etsivät siinä digiboksia. Panoksena oli Jannen (Jussi Vatanen) ja vätystelyyn kyllästyneen Inarin (Pamela Tola) parisuhde.

Jatko-osa on taitavasti kehitelty tuote, joka ottaa harkitun askeleen laveampaan liioitteluun ja juntimpaan huumoriin. Draamaa on vähemmän, kohellusta enemmän.

Nyt seikkailevia sankaripareja on kaksi, Janne ja Tapio (Timo Lavikainen) sekä heidän vaimonsa Inari ja Marjukka (Miia Nuutila). Naiset ovat lähteneet viettämään iltaa, ja miesten pitäisi olla kiltisti kotosalla. Eivät he malta. Janne kadottaa kaksivuotiaan tyttärensä, jota etsitään metsissä ja lomakeskuksessa samaan tapaan kuin ykkösosassa digiboksia. Marjukka puolestaan hakee hotellin yökerhosta seksikumppania, kun oma parisuhde on väljähtynyt.

Karukoski ei ohjannut jatko-osaa, eikä siinä nähdä Jasper Pääkköstä. Käsikirjoittajana jatkaa Pesonen, ja ohjaaja on hauskalla Kulman pojilla debytoinut Teppo Airaksinen.