Arvio: Nakki lautasella esittelee maatilan todellista arkea lapsille

Elina Lappalaisen asiallinen kirja ei mässäile eläinten kurjuudella.

Elina Lappalainen
Teksti
Suomen Kuvalehti
Arvio
Nakki Lautasella Esittelee Maatilan Todellista Arkea Lapsille

Lastenkirjoissa maatilojen pihoilla kuopsuttelee yleensä muutama kana ja pari lehmää. Kirjoissa ei näy tuhansien kanojen kanaloita ja porsitushäkkejä. Paitsi nyt.

Elina Lappalaisen kirjoittama ja Christel Rönnsin kuvittama Mistä ruoka tulee? Nakki lautasella -kirja esittelee maatilan arkea sellaisena kuin se tänä päivänä on.

Lappalaisen aiempi kirja Syötäväksi kasvatetut: miten ruokasi eli elämänsä avasi samaa aihetta aikuisille. Lasten versio on suunnattu yli 7-vuotiaille, mutta ainakin koelukijoistani nelivuotias oli kirjasta hyvin kiinnostunut.

Tarinassa kaksi lasta käy eläinlääkäri-isän kanssa navetassa, sikalassa ja kanaloissa. He seuraavat, miten lehmä kulkee lypsyrobottiin ja emakkosika makaa pienessä häkissään, jottei se talloisi pieniä porsaitaan.

Faktalaatikoissa kerrotaan lehmän mahojen nimet ja että siat ovat älykkäitä. Lihasika kasvaa puoli vuotta, ja sitten se teurastetaan, häkkikanaloissa kanoja on 15 neliömetrillä ja poikatiput tapetaan, koska niitä ei tarvita kananmunien tuotannossa.